Rädslan sipprar sakta fram igen i Zimbabwe efter måndagens optimism - "Vi går tillbaka till Mugabes tid”
Tre människor dödades igår när armén sköt skarpa skott mot demonstranter i Zimbabwes huvudstad Harare. På torsdagen väntas resultatet i presidentvalet, men både resultatet och en uppskjutning av det kan leda till oroligheter.
Inne i centrum av Harare påminner blodfläckar och glassplitter om gårdagens våldsamheter. Demonstranternas vapen, knytnävsstora stenar ligger här och var på marken.
Men det är nästan spöklikt tyst. Utanför oppositionspartiets lokaler patrullerar kravallpolis och vattenkanonerna står i beredskap precis som igår.
Under torsdagsförmiddagen stängde många affärer och skickade hem sin personal efter rapporter om att armén uppmanat folk att lämna centrum.
Utanför oppositionens högborg står ett gäng taxichaufförer. De var alla här också igår, när oroligheterna började.
- Det är klart att de nu fifflar med valresultatet, varför skulle det annars ta så här länge? Att säga att folket har makten är skitsnack när oskyldiga civila skjuts på gatan. Armén har vapnen, så armén har makten, säger Siteni Mungure.
"Vi godkänner inte Mnangagwa"
Tre människor dödades igår efter att armén kallades in för att skingra oppositionens protester i Harare.
Demonstrationerna tog fart efter att det blev klart att det styrande partiet Zanu PF hade vunnit en majoritet av platserna i parlamentet. I måndagens presidentval var huvudkandidaterna oppositionens Nelson Chamisa och Emmerson Mnangagwa, som haft makten efter att han med hjälp av armén tvingade Robert Mugabe att avgå i november ifjol.
Mugabe hade styrt Zimbabwe i 37 år. Mungure säger att zimbabwierna inte kommer att godkänna Mnangagwa som president. Och vad händer då?
- Eeeeh! Det blir kaos!
Spencer Austin berättar att han började springa när arméns pansarvagnar rullade in i Harare igår. Han säger sig ha blivit misshandlad av soldater.
- Jag trodde på riktigt att det här var det. Att jag skulle dö. Jag skrek och grät och soldaterna skrattade åt mig, berättar han.
Elias Matengambio anser också att det är misstänksamt att valresultatet dröjer. Först skulle det komma på tisdag, sedan onsdag och senaste beskedet är torsdag kväll.
- Mnangagwa har hjälpt Mugabe hållas vid makten i 37 år. Chamisa hade rätt, Zimbabwe var inte ännu färdigt att ordna demokratiska val. Vi går tillbaka till Mugabes tid, säger han.
"Jag var så rädd igår"
I centrum av Harare sopar Washington upp glassplitter. Han jobbar för en av de snabbmatsrestauranger som plundrades på onsdagen. Fönstren in i lokalen är krossade. Plundrarna tog all mat.
- Jag var så rädd igår. De plundrade nästan allt, säger han och syftar på demonstranterna.
Washington vill inte säga sitt efternamn och vill inte bli fotograferad. Det har varit allt vanligare i Zimbabwe sedan i måndags, då de flesta var öppna att tala. Nu kryper rädslan fram igen.
Det är främst matställena som har plundrats. Både klädaffärer och elektronikaffärer har lämnats inred. Plundrarna ville ha mat.
Washington är väldigt ledsen och förundrad över den plötsliga vändningen i Zimbabwe. Han hade redan börjat drömma om en växande ekonomi och ett bättre jobb.
- Jag var naiv, säger han.
Utanför beklagar en förbipasserande man att journalister nu måste rapportera om sådant “nonsens”.
På onsdagskvällen ringlade också köerna till bensinstationerna långa. Blir det oroligt är det bäst att kunna köra långt bort.
Utanför bankerna i Harare är köerna långa redan tidigt på torsdagsmorgon. Bankköer är ingen ovanlig syn i Zimbabwe, men de verkar längre än vanligt idag. Zimbabwe har ingen egen valuta, och det ända sättet att få kontanter är från banken. Bankautomaterna har inte fungerat på flera år.
Förbi de köande människorna kör fler vattenkanoner in mot centrum.
Fuskanklagelser och oroligheter
Oppositionens Nelson Chamisa utropade sig till segrare redan på morgonen efter valdagen och anklagade Zanu PF för valfusk. Det fick hans anhängare att dra ut på gatorna.
Påståendena om valfusk fick vatten på kvarn efter att EU:s observatörsstyrka uppgav att valet inte utförts på ett jämnt fält. Trots att det inte fanns några tecken på valfusk på större skala så finns uppgifter om att väljare skrämts och hotats till att rösta på Zanu PF.
EU uttryckte också sin oro över att resultaten tar så länge. Ju längre det tar, desto större blir misstänksamheten hos folket.
Valkommissionen har enligt lagen tid fram till lördag att utropa en vinnare. Zimbabwierna minns ändå alltför väl valet år 2008, då det tog över en månad att utropa en vinnare.
Då hade oppositionens Morgan Tsvangirai fått fler röster än Robert Mugabe, men han drog sig ur den andra valomgången för att skydda sina anhängare efter stora protester mot Mugabe.
På torsdagsmorgonen låg valkommissionens webbsidor nere. Enligt uppgifter ska sidorna ha hackats på onsdagskvällen, och istället lades bilder på de dödade och skadade från onsdagens protester upp.
Optimismen bortblåst
Förorten Mbare i utkanten av centrum av Harare är platsen där protester ofta får sin början. På torsdagsmorgonen är där lugnt. Kvinnor ställer upp sina försäljningsstånd och några killar fixar på en minibuss. En av dem presenterar sig som Edwin. Han skakar på huvudet när vi frågar hur gårdagen var.
- Det var hemskt, säger han. I eftermiddag börjar det säkert igen.
Men flera andra vi talar med tror att det kommer att vara tyst på torsdagen. Arméns våld mot obeväpnade civila har skrämt upp människor så de inte vågar protestera, tror många.
Armén kontrolleras av Emmerson Mnangagwa, och hans vicepresident är den förre armékommendören, general Constantino Chiwenga.
Den optimistiska atmosfären från måndagen är som bortblåst i Harare. Då talade alla om ett nytt Zimbabwe, och harareborna trodde att det inte fanns någon återvändo till den gamla tiden då alla var rädda.
Men på torsdagen är stämningen en helt annan.
Zimbabwe hotar att krossa nya oppositionsprotester efter valet - tre demonstranter sköts ihjäl igår
Oppositionen anklagar styrande Zanu PF för valfusk.
Ivriga invånare gick till valurnorna i Zimbabwe - oppositionen anklagar det regerande partiet för att ha skapat oordning
Oppositionskandidaten Chamisa utropade sig till segrare.