Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Stiglöpning i 30 graders hetta är perfekt för att glömma vardagsbekymmer

Från 2018
En grupp löpare står uppe på och runt ett stridsvärn på Örö. De deltar i stiglöpning på ön, men har stannat för att ta foton.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Det låter inte helt vettigt att gå ut på länk i 30 graders hetta. Ändå är vi 34 personer som springer längs stigarna och vägarna på Örö och njuter. Och svettas.

För det här är ingen tävling. Vi är här för att det är roligt.

Vi pratar och skrattar, stannar för att beundra naturen och utsikten. Vi fotar kossor, kanoner, klippor och varandra. Vi springer vidare. Och svettas.

Fyra personer i löpkläder har stannat för att fotografera kor på stiplöpningsevenemanget "Vi drar till skogs" på Örö.
Bildtext Highlandkorna skulle fotograferas.
Bild: Linus Hoffman / Yle

– Här är så otroligt vackert. Det var en överraskning för mig att hitta ett sådant här paradis här, säger Kati Välimäki när hon tittar ut över skärgården.

Piia har deltagit i alla de tidigare 23 stiglöpningsevenemangen. Niclas är med för första gången, men tackar kompisarna som lockade med honom.

Två extra kilometrar – för att se på utsikten

De flesta har vatten med sig, eller någon energigel. Och vi delar med oss. För vi gör det här tillsammans.

Ett 30-tal personer i shorts och löpskjortor deltar i motionskampanjen "Vi drar till skogs" och är redo att starta sin stiglöpning på Örö.
Bild: Linus Hoffman / Yle

På Örö erbjuds vi två rutter - 5 eller 8 kilometer. De flesta springer 8 kilometer, trots hettan. Och vi gör till och med två extra kilometrar, så att vi får se på utsikten både från Örös nordspets och från sydspetsen.

Terrängen varierar mellan mjuka stigar i öns inre skogar, via kullerstensvägarna som kinesiska krigsfångar byggde, till sandstränder och klippor som stormarna slipat släta. Vi njuter.

– Det har varit jättefint. Fast just nu längtar jag nog efter bastu och en öl, pustar Otto Manninen från Helsingfors.

Motionärer i löpkläder springer upp för en trätrappa på Örö i samband med stiglöpningsevenemanget "Vi drar till skogs"
Bild: Linus Hoffman / Yle

Ska locka finländare att själva besöka våra nationalparker

Yles och Forststyrelsens kampanj "Vi drar till skogs" besöker i år Finlands alla 40 nationalparker, och den här gången springer vi i Skärgårdshavets nationalpark.

– Antalet deltagare har varierat mellan ett tiotal och 460. Och vi har haft lika roligt varje gång, säjer initiativtagaren Marko Krapu från Yle.

Marko Krapu i turkos löpskjorta leder en grupp stiglöpare på en sandig, kullerstensbeklädd väg på Örö.
Bildtext Marko Krapu ledde stiglöparna längs vägarna på Örö.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Det började som en vag tanke, som under vintern växte till en hel stiglöpningsturné. Tanken är att locka finländarna att själva besöka våra nationalparker, till exempel genom att springa i dem.

Enligt en färsk finländsk undersökning är stiglöpning ett perfekt sätt för löparen att koppla bort alla tankar på vardagsbekymmer, eftersom man får en naturupplevelse, men man måste koncentrera sig på att inte snava på rötter, stenar och håligheter då man springer.

Ett tiotal motionärer deltar i kampanjen "Vi drar till skogs" för stiglöpning i nationalparker. På Örö öppnar man en grind på rutten.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Fast man måste inte springa. Man får stiglöpa eller stiggå helt i egen takt.

Allemansrätten föreslås komma med på Unescos världsarvslista

– Målet är att samla så många kilometrar att vi kommer ett varv runt jorden, och det ser vi ut att lyckas med. Det andra målet är att göra folk glada, förklarar Krapu.

En dam med löpkläder, röd keps och en lätt ryggsäck står beredd att gå över en hängbro på Örö i Skärgårdshavets nationalpark. En gul skylt säger att det måste vara 5 meter mellan varje person som går över.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Samtidigt samlar man in data om hur mycket vi finländare använder våra nationalparker.

– Det behövs då vi i höst kommer att ansöka om att allemansrätten tas med på Unescos lista över världsarv. Vi kan visa att världsarvet har en stor betydelse för oss finländare och vårt välmående, avslöjar Krapu.

En långt band av löpare springer längs en strand. De deltar i stiglöpning på Örö, i kampanjen "Vi drar till skogs".
Bild: Linus Hoffman / Yle

Den största överraskningen har för Krapu varit hur vackra och väldigt olika våra nationalparker är.

– Andra överraskningar har varit då vi sprungit fel, läst kartan fel, och gjort några extra kilometrar, säger Krapu.

Knappast någon fortsättning

Trots det stora intresset och trots att turnén varit en framgång tror Krapu inte att det blir en fortsättning, åtminstone inte i sin nuvarande form.

Segelbåtar i Örö gästhamn, och kafégäster i hamnen.
Bildtext Örö gästhamn.
Bild: Linus Hoffman / Yle

– Det kan hända att vi inte skulle ha kommit oss till Örö utan den här turnén. Nu var allt ordnat med transport från Kasnäs, och det var lätt att komma då man visste att här fanns sällskap och program, säger Välimäki.

Visserligen kunde man fortsätta med stiglöpning i alla nationalparker, på nya platser och nya stigar. Men arrangörerna tycker att man har fullgjort sitt uppdrag.

Havet, och en strand med klippor och stenar på Örö i Skärgårdshavets nationalpark.
Bild: Linus Hoffman / Yle

– Huvudsaken är att folk blir inspirerade att på egen hand bekanta sig med nationalparkerna, säger Krapu, och fortsätter med en liten löprunda till.

Men den här gången springer han rakt ner till havet för att simma och svalka sig.

Diskussion om artikeln