Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Örös dilemma – kostnader, men inga turister då säsongen tar slut

Från 2018
Uppdaterad 05.08.2018 13:47.
Segelbåtar i Örö gästhamn, och kafégäster i hamnen.
Bild: Linus Hoffman / Yle

I juni, juli och augusti finns det en stor mängd saker man kan göra på Örö. Men utanför turistsäsongen rullar kostnaderna på utan några turister.

Det finns kanoner och militär historia, rara växter och underbara stränder, utställningar och konst.

Marinbiologen Heidi Arponen.
Bildtext Heidi Arponen.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Men det allra finaste finns under vattenytan, tycker marinbiologen Heidi Arponen från Forststyrelsen. Salpausselkäåsen gör att miljön runt Örö är unik.

– Just i dag var jag överraskad av att det inte fanns blågröna alger i vattnet.

Havet, och en strand med klippor och stenar på Örö i Skärgårdshavets nationalpark.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Underbara fina vyer under vattnet

Det finns havsbottnar som mår dåligt, vi har eutrofiering, men det finns också fina sandbottnar, vackra sjögräsängar och allt mer blåstång.

– Vi får inte glömma att det finns underbara fina vyer under vattnet. När man ser ålgräsängar som viftar med vågorna och solen som skiner genom vattnet så blir man väldigt glad, säger Arponen.

Motorbåtar och segelbåtar vid klipporna i Örö gästhamn.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Arponen tycker att alla borde bli bekanta med världen under vattenytan, men är glad över att många är intresserade av livet på ön också. Som de många stiglöpare som i torsdags kom till Örö då Yle ordnade sin stiglöpningsturné "Vi drar till skogs".

– Alla som sprang var riktiga hjältar för temperaturen var väldigt tuff, men det var kiva att det var så många som kom till Örö.

Tips: Upplev naturen och geocaching

En turist som besökt Örö nu är Kia Wikström med rötterna i Nagu.

– Vi besökte både Bengtskär och Örö på samma resa. Det gick jättelätt att kombinera dem.

Kia Wikström ombprd på en turbåt i skärgården.
Bildtext Kia Wikström.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Wikström tipsar om att man ska gå längs naturstigar och uppleva naturen. Dessutom finns det bra geocachar på ön, till och med en mysterie-cach.

– Jag är en sådan nörd att jag tycker sådant är jätteroligt, skrattar Wikström.

Forststyrelsen vill häva hyreskontraktet med Skärgårdskompaniet

Undervattenssafarier, stiglöpning och geocaching är exempel på aktiviteter som kunde förlänga turistsäsongen. För nu är den alltför kort.

Örö gästhamn på avstånd med segelbåtar i hamn.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Turismföretaget Skärgårdskompaniet har ett avtal med Forststyrelsen om att driva verksamheten på Örö, men i våras klarade man inte av att betala räkningar i tid.

Skulden betaldes först i slutet av april, men Forststyrelsen vill häva hyreskontraktet. I somras meddelades att ärendet behandlas i Egentliga Finlands tingsrätt i slutet av augusti.

Verkställande direktör Herrick Ramberg på Skärgårdskompaniet vill inte kommentera rättsprocessen, men han sade till Yle Åboland att den säsongsbetonade turismverksamheten är utmanande då kostnaderna rullar på under hela året och mycket handlar om investeringar för nästa säsong.

Ingen året runt-verksamhet, som det planerades

Skärgårdskompaniet sköter den nybyggda gästhamnen, liksom hotellet och restaurangen, som har renoverats. Men det har inte blivit den året runt-verksamhet, som det planerades.

Restaurangbygganden på Örö.
Bildtext restaurangbyggnaden på Örö.
Bild: Yle/Monica Forssell

För ett år sedan berättade Åbo Underrättelser att flera hus är i stort behov av renovering. Men Forststyrelsen saknar pengar för det, och radhusen förfaller.

Planerna för Örö var stora då Fortön för tre år sedan öppnades som turistmål, och det finns mycket för turister att göra - sommartid. På vintern finns inte ens förbindelsebåtstrafik till ön.

Diskussion om artikeln