Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mnangagwa utropades till segrare i presidentvalet i Zimbabwe men oppositionen talar om valfusk - ”Frågan är ifall folk blev tillräckligt avskräckta av att armén sköt skarpt”

Från 2018
Uppdaterad 03.08.2018 08:56.
Zimbabwes president  Emmerson Mnangagwa
Bildtext Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa

Den sittande presidenten Emmerson Mnangagwa vann valet i Zimbabwe på första omgången. Landets valkommission uppger att Mnangagwa fick 50,8 procent av rösterna.

Mnangagwa främsta konkurrent, Nelson Chamisa från partiet MDC fick 44,3 procent av rösterna, enligt det officiella resultatet.

Valkommissionen meddelade tidigare i veckan att Mnangagwas och ex-president Robert Mugabes, parti Zanu-PF vunnit en majoritet på två tredjedelar i parlamentsvalet. Det ger partiet rätt att ändra på grundlagen.

MDC kallar resultaten falska, eftersom partiet inte har fått verifiera dem. Partiet tänker inleda en rättsprocess för att utmana resultaten.

Oppositionens Nelson Chamisa utropade sig till segrare i presidentvalet på torsdagen, innan resultaten hade kommit.

- Han har inte gratulerat Mnangagwa utan han kommer att säga att det har varit valfusk och att han vunnit valet så jag tror att vi har mycket starkt efterspel på kommande ännu i dag, säger Liselott Lindström, Svenska Yles medarbetare i Harare.

Observatörer från EU har kritiserat valet för att ha varit ojämlikt.

Mnangagwa: Ny start

Den nyvalde presidenten Emmerson Mnangagwa tackade folket på Twitter.

- Det är en ödmjuk upplevelse att väljas till President i Zimbabwe, skriver Mnangagwa.

- Trots att vi var delade i valet är vi enade i våra drömmar. Det är en ny början, låt oss enas och bygga ett nytt Zimbabwe, skriver han.

Oroligheter i huvudstaden

Zimbabwes huvudstad Harare har varit en spökstad efter att armén hade beordrat folket att stanna hemma efter onsdagens sammandrabbningar. Då öppnade armén eld mot demonstranter och dödade sex av dem.

Det är oklart ifall oroligheterna kommer att fortsätta.

- Frågan är nu ifall människorna blev tillräckligt avskräckta av att armén sköt med skarp ammunition mot obeväpnade civila, eller om de trots det drar ut på gatorna för att protestera mot att det här valet enligt dem inte har gått fritt och rättvist till, säger Lindström.

Presidentvalet, parlamentsvalet och lokalvalen som hölls på måndag i Zimbabwe var det första valet i landet efter att landets enväldige härskare Robert Mugabe tvingades lämna presidentposten. Han var president i 37 år.

Artikeln uppdaterad klockan 7.35 med Liselott Lindströms kommentarer