Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kinesisk filmstjärna borta från offentligheten och sociala medier - spekulationer om skattefusk

Från 2018
Uppdaterad 04.08.2018 11:30.
Fan Bingbing poserar i anslutning till filmfestivalen i Cannes 2017.
Bildtext Fan Bingbing poserar i anslutning till filmfestivalen i Cannes 2017.
Bild: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Den kinesiska skådespelaren Fan Bingbing som medverkat i en av X-Men-filmerna har varit försvunnen från sociala medier i två månader och hon spekuleras vara föremål för en utredning om ekonomiska oegentligheter.

Enligt rapporter i kinesiska medier har skådespelaren med 62 miljoner följare på mikrobloggen Sina Weibo inte setts i offentligheten sedan den 1 juli.

Fan har inte heller publicerat uppdateringar på Sina Weibo efter den 2 juni trots att hon brukar vara aktiv på det sociala mediet. Hennes inlägg brukar få tusentals kommentarer.

Enligt obekräftade rapporter har Fan mörkat inkomster genom att en del av lönen har betalats svart. I Kina talar man om yinyang-kontrakt där det ena kontraktet med ett mindre belopp ges till skattemyndigheterna, medan det större, riktiga beloppet anges i ett annat kontrakt.

Fan Bingbing vid filmfestivalen i Cannes 2017.
Bildtext Fan Bingbing vid filmfestivalen i Cannes 2017
Bild: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

I fjol rapporteras Fan ha tjänat 298 miljoner yuan, motsvarande cirka 37 miljoner euro, på filmroller och sponsor- och reklamavtal.

En ekonomisk tidning antydde nyligen att Fan utreds av myndigheterna, men artikeln togs snabbt bort från nätet och även inlägg där artikeln nämns har censurerats, uppger webbplatsen Free Weibo som följer censurfrågor i Kina.

Biograferna i Kina sålde i fjol biljetter för motsvarande 8 miljarder dollar, vilket är näst mest i världen efter Nordamerika där summan uppgick till nära 11 miljarder dollar. Kina väntas gå om Nordamerika år 2020.

Somliga inom den kinesiska filmindustrin har kritiserat de höga ersättningarna till filmstjärnor och de kinesiska myndigheterna meddelade nyligen att skådespelarnas löner får uppgå till sammanlagt högst 40 procent av de totala produktionskostnaderna.

Källor: BBC, AP, South China Morning Post, Asia Times

Artikeln har uppdaterats. Det stod felaktigt att skådespelaren har varit försvunnen från sociala medier i över en månad och att hon inte publicerat uppdateringar på Sina Weibo sedan den 2 juli. Uppgifterna korrigerades 4.8.2018 klockan 11.30 till två månader och den 2 juni.

Diskussion om artikeln