Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige chockat av polisens skjutning – 20-åring med Downs syndrom sköts ihjäl på grund av ett leksaksvapen

Från 2018
Uppdaterad 03.08.2018 14:50.
Polis med reflexväst.
Bild: Mostphotos

Sverige chockas av fallet där tre poliser sköt en ung man med leksakspistol till döds. Mannen hade en funktionsnedsättning och hade rymt hemifrån.

Incidenten inträffade natten till torsdag i Vasastan i Stockholm. Enligt polisen betedde sig mannen hotfullt. Poliserna avlossade flera skott mot mannen och han avled senare på sjukhuset.

Flera svenska medier rapporterar att mannen var diagnosticerad med Downs syndrom och autism. Han ska ha haft en leksakspistol i handen.

På torsdag meddelade den svenska åklagarmyndigheten att de inlett en förundersökning i fallet för att ta reda på om tjänstefel har begåtts och en förundersökning mot den avlidne gällande grovt olaga hot.

Chefsåklagaren säger till SVT att ingen av poliserna misstänks för brott.

Under förundersökningen kommer eventuella ögonvittnen att höras. Man ska också ta reda på om någon av poliserna råkat se att det rörde sig om ett leksaksvapen eller om de såg att offret hade en funktionsnedsättning.

Familjen chockad

Den unga mannen rymde från sin pappas lägenhet i Vasastan under natten till torsdag. Med sig tog han en leksakspistol av plast.

Både mamman och pappan säger sig vara förstörda av händelsen, skriver Aftonbladet.

Varför måste man skjuta ihjäl honom, skjut honom i foten då?

Enligt mamman var deras son autistisk och hade Downs syndrom. Läkare hade bedömt att han befann sig på en treårings mentala nivå.

- Han var helt underbar, världens mest kärleksfulla människa, säger hon till Aftonbladet.

Föräldrarna kan inte begripa hur allt kunde gå så snett och har kritiserat polisens agerande. De undrar hur polisen inte kunde se att han hade en funktionsnedsättning.

– Det var ju förstås väldigt olyckligt att han av någon outgrundlig anledning hade med sig det (leksaksvapnet). Men varför måste man skjuta ihjäl honom, skjut honom i foten då? Och från tre poliser? Man kan ju inte bli beskjuten av en plastbit, säger mamman.

Fallet har väckt en frenetisk diskussion på sociala medier i Sverige.

Källor: Aftonbladet, SVT