Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Reser du till Sydeuropa? - här kommer läkarens tips på hur du klarar extremvärmen

Från 2018
Barcelona
Bildtext I Sydeuropa kan det bli rysligt värmt under veckoslutet.
Bild: Mostphotos

På många håll i Sydeuropa förutspås värme på över 40 grader under veckoslutet. Nordbor, som bäst trivs under 15 grader, behöver följa med hur kroppen egentligen mår i värmen.

Under veckoslutet förutspår bland annat vädertjänsten Severe Weather Europe att värmen i Spanien och Portugal kan stiga till uppemot 50 grader.

De finländare som reser till länderna behöver tänka efter noga hur de tar hand om sig själva. Enligt Heikki Kaukoranta, överläkare i Vasa sjukvårdsdistrikt, är nordbor bäst lämpade för temperaturer under 15 grader.

Sol och bad är något man helst ska undvika under dygnets ljusaste timmar.

- Jag skulle rekommendera att man går till stranden tidigt på morgonen eller senare på kvällen. Man borde ta i bruk ett siesta-tänk, säger Heikki Kaukoranta.

Administrativ överläkare Heikki Kaukoranta
Bildtext Heikki Kaukoranta är rehabiliteringsöverläkare i Vasa sjukvårdsdistrikt
Bild: YLE/Sofi Nordmyr

Drick mer vatten än du tror

Överläkare Heikki Kaukoranta säger att det är svårt att ge några allmänna råd gällande vätskekonsumtion i en över 40-gradig värme, eftersom det är individuellt.

- Som indikation kan man räkna hur många gånger per dag man kissar. Om man gör det bara på morgonen och kvällen så dricker man alldeles för lite. Om urinen ser mörk ut så borde en klocka ringa, säger Kaukoranta.

Ett vattenglas.
Bildtext Varva vanligt vatten med salthaltigt mineralvatten i hettan.
Bild: Mostphotos

Man ska också undvika att dricka stora mängder söta drycker, men inte heller bara vanligt vatten. Kaukoranta rekommenderar mineralvatten.

- Man ska också äta salt mat eftersom man förlorar mycket salt då man svettas eller urinerar.

Kramp, sendrag, svindel, svaghet och hjärtklappning är några tecken på att saltbalansen kan vara dålig.

Människor i riskzoner ska tänka efter innan man flyger iväg

Om man har en allvarlig grundsjukdom som gör att man redan i normal värme har tungt att andas eller röra sig normalt så kan det vara farligt att resa till den extrema värmen nu.

- Om man sköter sin grundsjukdom bra och leva ett normalt liv med sin medicinering så borde det vara ganska tryggt att resa, säger Kaukoranta.

Han poängterar ändå att det kan vara en bra idé att kolla med en läkare om man känner sig osäker.

Skydda barnens hud ordentligt

Man kan inte nog överdriva föräldrarnas ansvar över barnen när det kommer till att vistas i hetta, säger Kaukoranta. Smörj in barnen med solskydd, täck helst huden med kläder och undvik solskenet under dygnets varmaste tidpunkter.

- Klä dem i naturliga material som andas, inte konstfiber eller liknande, säger Kaukoranta.

Barnen ska också dricka ordentligt. Om barnen använder blöja är det enkelt att hålla koll på urinmängden, förklarar Kaukoranta.

Om det är väldigt varmt också inomhus kan fuktiga handdukar kyla ner en effektivt.