Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

De vitkindade gässen har upprört Helsingforsare redan länge - men det är förbjudet att bussa hunden på dem!

Från 2018
Uppdaterad 03.08.2018 13:16.
Valkoposkihanhia
Bildtext Den vitkindade gåsen har inte den bästa renommén.
Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle

Sommarhettan och i kölvattnet av den följande torkan har reducerat mängden vitkindade gäss i huvudstadsregionen. Ungarna har minskat med hälften.

- Gräset vid stränderna har torkat ut och gässen tvingas söka sig högre upp på landbacken, där vi mänskor vattnar gräsmattorna. Fåglarna hittar mat, men de är mera utsatta för rovdjur och bilar, berättar Raimo Pakarinen, miljöinspektör vid Miljöcentralen i Helsingfors.

Miljöinspektör Raimo Pakarinen vid Helsingfors stads miljöcentral
Bildtext Raimo Pakarinen är miljöinspektör vid Helsingfors stad.
Bild: Tino Oksanen

Vi träffas nere vid Tölöviken, mellan stranden och amfiteatern intill Nationaloperan. En flock på ungefär 20 individer går omkring och pickar i gräset. Plötsligt kastar sig fåglarna ut i luften och sveper ut mot vattnet.

- Åhå, något måste ha skrämt dem. Kanske en hund, konstaterar Pakarinen.

Oberoende av hur mycket vissa människor hyser agg mot de vitkindade gässen då de bajsar överallt och dessutom kan bete sig aggressivt då de skyddar sina ungar, måste man komma ihåg att de är fridlysta djur.

- Man får alltså inte bussa hunden på dem eller köra på dem med sin cykel. Det är alltså faktiskt ett problem just här vid Tölöstrand. Folk kommer alldeles för fort och kör på gässen. Det är förbjudet, förmanar Raimo Pakarinen.

gässen trivs på den nya gräsmattan
Bildtext Gässen trivs på gräsområden.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Har läget normaliserats?

Under de tre senaste åren har mängden vitkindade gäss minskat, både i Helsingfors och i Esbo. Om man kan säga att läget börjar normaliseras från toppåren är oklart.

- Varje år som antalet gäss ökade, trodde jag att nu är toppen nådd, bara för att följande år se en ännu större mängd av dem. Nu kommer de förstås att minska i antal eftersom gåsen häckar först som tvååring. Mängden ungar kommer alltså att vara mindre under kommande år, berättar Pakarinen.

Ät inte fågelbajs

Fåglarna i sig sprider inte några sjukdomar, men bajset kan innehålla salmonella.

- Det gäller att vakta barnen så de inte sätter fågelbajs i munnen. Då kan de bli sjuka. Men gässens dun sprider inga sjukdomar, man kan alltså helt lugnt röra sig bland dem, säger Raimo Pakarinen.

Diskussion om artikeln