Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Rörläckan reparerad - invånare uppmanas fortfarande koka vattnet i Nådendal och Reso

Från 2018
Uppdaterad 03.08.2018 16:38.
Vatten i ett glas.
Bild: Yle/ Jenny Kähärä

Den rörläcka som orsakat störningar i vattendistributionen i Reso och Nådendal har reparerats.

Vattentornet har fyllts och vattentrycket har återställts till det normala. Vatten distribueras som vanligt igen.

Då vattentrycket normaliseras kan de förekomma en del avlagringar eller grumlighet i vattnet.

Grumligheten beror på luft som finns i vattnet. Avlagringarna kan ha lossnat från vattennätet och då bör man låta vattnet rinna tills det är klart.

Invånare i Reso och Nådendal uppmanas fortfarande att koka upp sitt vatten, förutom i Velkua och Livonsaari. Det vatten som används som dricksvatten och i matlagning bör kokas i 5-10 minuter.

80 vattenprover har tagits - provtagningen fortsätter under veckoslutet

I dagsläget har man tagit sammanlagt cirka 80 prover av vattnet och i tre av dessa har man nyligen hittat mindre orenheter.

För att kunna garantera vattenkvaliteten i vattennätet kommer man att utföra sköljningar åtminstone norr om Kerttula och i närheten av Kungsleden. Sköljningarna har inletts och kommer inte att påverka varken uppmaningen att koka upp vattnet eller användningen av vattnet i området.

Orenheterna i vattnet har sannolikt hamnat i vattnet från jordmånen under distributionsstörningen, då vattentrycket varit lågt. Inga magsjuke- eller övriga sjukdomsfall har noterats på området.

Nya vattenprover kommer att tas och analyseras under veckoslutet. Resultaten blir sannolikt klara först till måndag förmiddag. Vattnet kan användas normalt fram till dess, men dricksvattnet bör alltså fortsättningsvis kokas.

Distributionspunkterna för vatten finns ännu utplacerade i både Nådendal och Reso.

Diskussion om artikeln