Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländska pensionärer utomlands kan få helt olika pensionssummor i handen - mindre summor till länder med högre levnadskostnader

Från 2018
Uppdaterad 06.08.2018 09:24.
Närbild av händerna på en äldre person med slantar i ena handen
Bildtext Pensionärer bosatta i Portugal kammar in den största summan.
Bild: All Over Press

Många pensionerade finländare bor utomlands och lyfter pension från Finland. Summorna de får i handen varierar stort mellan länderna, visar en rapport från Pensionsskyddscentralen.

Närmare 60 000 finländska pensionärer bor utomlands och lyfter antingen arbets- eller folkpension från Finland. Av dem är ungefär hälften finländska medborgare.

Största delen av pengarna går till Sverige, där det bor cirka 39 000 finländska pensionärer.

Tyskland kommer som en stark tvåa och också i Spanien, Australien, Estland och USA finns det många finländare som lyfter pension.

Paratiisiranta, Elbow Beach
Bildtext Det varma vädret och de höga pensionerna lockar många till Sydeuropa på äldre dagar.
Bild: ICIJ

Ömkliga summor till Sverige, lyxliv i Portugal

De finländare som bor i Sverige får i genomsnitt ynka 270 euro månatlig pension och också i Norge rör det sig om några hundralappar per månad.

I Sydeuropa är pensionen i genomsnitt betydligt större.

Finländare i Portugal kammar hem den största summan på nästan 4 000 euro. Också i Spanien, Frankrike och dessutom i Estland är den genomsnittliga summan ordentligt över 1 500 euro.

Det här kan tolkas som ologiskt då både Sverige och Norge är länder med en högre prisnivå än till exempel Spanien och Portugal.

Många har arbetat i det nya hemlandet och lyfter pension därifrån också

― Statistikchef Tiina Palotie-Heino, Pensionsskyddscentralen

Pensionen är inte kopplad till landets levnadsstandard, säger statistikchef Tiina Palotie-Heino vid Pensionsskyddscentralen.

- Många av dem som flyttat till Sverige eller Norge har åkt iväg som unga och inte hunnit jobba så länge i Finland.

- Pensionen de får från Finland kan därför vara låg, men många har arbetat i det nya hemlandet och lyfter pension därifrån också.

Till Sydeuropa verkar det vara vanligare att flytta på äldre dagar då man redan hunnit göra en lång karriär i Finland, tillägger Palotie-Heino.

Männen får dubbelt mer i handen

Också mellan könen är skillnaderna stora.

Kvinnor får i genomsnitt 390 euro i pension per månad medan männen håvar in mer än dubbelt så mycket, det vill säga nästan 900 euro.

Att den genomsnittliga summan är mindre för kvinnor kan förklaras med tidiga äktenskap och eventuellt en kortare period i arbetslivet.

- En del av kvinnorna har gift sig som unga och flyttat till utlandet, och kanske då jobbat deltid eller fokuserat mest på att ta hand om hemmet och barnen.

Tiina Palotie-Heino, Espoo, 6.7.2018
Bildtext Statistikchef Tiina Palotie-Heino vid Pensionsskyddscentralen.
Bild: Antti Haanpää / Yle

Könsskillnaderna är allra störst i Sydeuropa. Pensionerade män i Portugal fick enligt de senaste siffrorna en månatlig pension på närmare 5 000 euro medan kvinnorna fick nöja sig med 1 750 euro.

Också i Frankrike och Spanien fick männen närmare 2 000 euro mer i handen än kvinnorna.

I Sverige, Australien och Norge är skillnaderna mellan könen däremot så gott som obetydliga.

Av finländska pensionärer bosatta utomlands är tre femtedelar kvinnor.

Allt vanligare att flytta utomlands på äldre dagar

I fjol gick närmare 30 miljarder euro till arbets- och folkpensioner i Finland. Andelen pensioner som betalas till utlandet är cirka en procent, alltså 295 miljoner euro.

Numera flyttar allt fler finländare utomlands när de pensionerar sig.

Under de senaste sju åren har antalet finländska pensionärer i Portugal fyrdubblats och också i Thailand och i Estland bor det dubbelt fler än för sju år sedan.

Antalet pensioner som utbetalas till Estland har ökat sedan 2011 medan de i Sverige har minskat.

Men i och med att Portugal slutar vara pensionärernas skatteparadis kan förändringar vara att vänta.

- Det blir intressant att följa med vad som händer efter att beskattningsavtalet gällande pensionerna mellan Finland och Portugal förnyas. Kanske intresset för Portugal minskar.

Diskussion om artikeln