Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Orienterings-VM i Lettland kan bli Fredric Portins sista mästerskap: Jag har funderat om det här är riktigt det jag vill

Från 2018
Fredric Portin i VM-2017 i Estland.
Bildtext Fredric Portin ska delta i sitt femte VM nästa vecka.
Bild: Lehtikuva

Motivationsproblem har präglat Fredric Portins säsong. Under sommaren har jag i alla fall bestämt på det sättet att jag kör fram till det här årets VM som planerat., berättar 28-åringen inför säsongens viktigaste tävlingar.

I vintras funderade Portin över orienteringskarriärens fortsättning. Resultatet var att han lade upp en plan på två år enligt vilken han skulle komma in bland de sex bästa i VM i år och vinna en medalj nästa år.

Beslutet att fortsätta karriären har ändå inte känts klockrent hela vägen.

– Oftast har det känts bra. Den här senaste tiden har det igen känts bättre men i våras funderade jag om det här är riktigt det jag vill om jag ska vara riktigt ärlig. Lite fram och tillbaka har det nog gått, berättar Portin för Yle Sporten.

– Under sommaren har jag i alla fall bestämt på det sättet att jag kör fram till det här årets VM som planerat.

På försommarens EM fick Portin nöja sig med placeringarna 16:e och 24:e på långdistans respektive medeldistans.

Placeringarna i EM var inte märkvärdiga sett till Portins tidigare meriter. Som bäst har han kommit på 10:e plats i VM.

– Jag gjorde som sagt en tvåårsplan i vintras men jag ska lite fundera vad jag tycker om jag ska ta mig upp en nivå högre, vilket det där topp tre kanske skulle kräva.

– Är jag beredd att göra jobbet för det? Det kanske jag kände att jag hade viljan till ännu i vintras, och nu… säger jag inte direkt nej men vi ska nu se efter de här tävlingarna.

”Roligt att åka i väg”

På det fysiska planet har Portins VM-förberedelser gått utan större bekymmer.

– Stukad fot och sådant smått har jag haft här men ingenting som har tagit mer än en dag att kurera sig från. Större saker än det har jag inte haft under de senaste veckorna. Uppladdningen har gått helt okej.

Fredric Portin i VM-2017 i Estland.
Bildtext Fredrik Portin i VM-2017 i Estland.
Bild: Lehtikuva

– Inte har det känts bra på varje träning men man har lärt sig acceptera att det kan gå bra i tävlingarna i alla fall. Även om allt går perfekt garanterar det ingenting på tävlingarna och tvärtom. Jag har lärt mig att bli lite mer flexibel i den här förberedningsfasen i alla fall.

Även om tankarna om karriärens fortsättning snurrar i bakhuvudet är Portin glad över att åka till VM.

– Jag är på bra humör. Roligt att åka i väg.

Du har en hel del tävlingar där nästa vecka: två individuella tävlingar, medeldistans och långdistans, och så stafetten. Hurudana förväntningar har du?

– För det första går jag in för att göra bra lopp på min nivå. Gör jag ett sådant lopp som jag kan vara nöjd med så tror jag att jag kan vara nöjd med placeringen också.

– Till topp tio har det ju räckt de senaste åren om jag har gjort det bra. Några pinnhål högre hoppas jag ju på, men medaljerna sitter hårt åt. Det är inte omöjligt med ett riktigt panglopp.

Portin inleder VM på tisdag med medeldistans. Långdistansen står på programmet på lördag. Däremellan tävlar han för Finland i stafetten tillsammans med Hannu Airila och Miika Kirmula på torsdag.

– Stafetten är det alltid svårare att sia om. Inte har vi ett lag som är segertippade men nog tycker jag att vi ska ha möjlighet att hänga med så länge som möjlig och kämpa där nära toppen.

– Där kring topp fem ska vi nog ha alla möjligheter till med helt normala lopp.

Portin lyfter fram Schweiz och Norge som guldkandidater i stafetten före Sverige. Enligt honom är Tjeckien, Frankrike och Finland de främsta utmanarna till medalj.

Marika Teini.

Allt från orienterings-VM i Lettland – direkt på svenska

Kompassen i viktig roll i orienterings-VM.

Diskussion om artikeln