Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

18 omkom i helikopterolycka i Sibirien - krockade med en annan helikopter

Från 2018
Olyckshelikoptern var en transporthelikopter av typen MI-8. Alla 18 personer ombord omkom
Bildtext Olyckshelikoptern var en transporthelikopter av typen MI-8. Alla 18 personer ombord omkom
Bild: EPA-EFE/HELI.UTAIR.RU

Alla 18 människor ombord på en rysk transporthelikopter omkom då helikoptern störtade efter att dess rotorer snuddade vid en annan helikopter kort efter att ha lyft i Vankor i nordvästra Sibirien.

Det ryska transportministeriet uppger att en transporthelikopter av typen Mi-8 kraschade kort efter klockan 10 då det var på väg till en oljestation i norra Sibirien

Det fanns tre besättningsmän och 15 passagerare ombord, då helikopterns rotorer rörde vid en annan helikopter som hade lyft från samma helikopterplatta.

Den andra olyckshelikoptern landade tryggt och det rådde normala väderförhållanden då olyckan inträffade, enligt ministeriet.

Vankor ligger norr om polcirkeln, 2 600 kilometer nordost om Moskva.

Passagerarna ombord tros ha arbetat för ett av det statliga oljebolaget Rosnefts dotterbolag.

Helikoptern tillhörde UTair som hör till Rysslands största flygbolag. UTair har också en stor helikopterflotta som främst används för transporter inom den ryska oljeindustrin.

Helikoptern som kraschade tillhörde flygbolaget UTair som driver en stor helikopterflotta
Bildtext Helikoptern som kraschade tillhörde flygbolaget UTair som driver en stor helikopterflotta
Bild: EPA-EFE/HELI.UTAIR.RU

Mänskligt misstag?

Helikoptern som störtade, hade tillverkats år 2010 och piloten hade lång erfarenhet med nästan 6 000 flygtimmar bakom sig, uppger UTair.

Helikoptern hade också setts över före flygningen och mycket tyder på ett olyckan var ett resultat av ett mänskligt misstag.

UTair drabbades senast av en flygolycka år 2012 då ett tvåmotorigt passagerarplan av typen ATR-72 störtade i Sibirien eftersom planet inte hade undergått avisning innan det lyfte.

33 av de 43 människorna ombord omkom.

Flygsäkerheten i Ryssland har förbättrats avsevärt sedan 1990-talet då det inträffade en låg rad flygolyckor efter Sovjetunionens sönderfall.

Den senaste större olyckan inträffade i februari då ett passagerarplan av typen An-148 regional störtade sex minuter efter att ha lyft från flygplatsen Domodedovo.

Diskussion om artikeln