Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

UNHCR: Över 1500 migranter har drunknat i Medelhavet i år

Från 2018
Migranter i en båt vid Libyens kust.
Bildtext Migranter som lämnar Libyen. Arkivbild.
Bild: EPA/STRINGER EPA/STRINGER

Över 1500 flyktingar och migranter har omkommit i år då de har försökt ta sig över medelhavet till Europa, meddelar FN:s flyktingorganisation UNHCR. Majoriteten av dem, över 850 personer, dog under juni och juli.

Antalet döda har också fortsatt öka, trots att allt färre migranter försöker ta sig över Medelhavet till Europa. I år har omkring 60 000 migranter tagit sig över medelhavet, vilket är hälften mindre än vid samma tidpunkt i fjol. Det betyder också att antalet migranter som tar sig över Medelhavet motsvarar antalet innan år 2014.

I medeltal dör en av 31 migranter på resan över Medelhavet, då det i fjol var en av 49 som dog.

Rutten har ändrat och människosmugglarna gör resan allt farligare

Under tidigare år försökte majoriteten av migranterna ta sig till Italiens sydkust från Nordafrika, men i år har Spanien blivit det primära målet för de migranter som försöker ta sig till Europa. 23 000 migranter har tagit sig till Spanien, 18 500 till Italien och cirka 16 000 till Grekland.

En av de bidragande orsakerna till att allt flera drunknar på resan till Europa är att människosmugglarna i Nordafrika ordnar allt farligare rutter. Båtarna som används är allt mindre sjödugliga och dessutom överfylls de. Enligt UNHCR skickas båtarna också ut till havs i hopp om att migranterna ska räddas i tid då båtarna ger efter.

Dessutom väntas allt flera personer drunkna i och med att människosmugglarna väntas utnyttja det gynnsammare vädret som är på kommande. Detta menar UNHCR att kommer att ske ifall inga åtgärder vidtas för att förhindra smugglarnas verksamhet.

Av de migranter som kommer till Europa är 13,5 procent syrier. Syrien är också den nationen som flest människor flyr ifrån.

Källa: UNHCR

Diskussion om artikeln