Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Dags att köpa skolböcker, miniräknare och dator – en gymnasieutbildning kostar omkring 2 600 euro

Från 2018
Eleonora Drifell i Korsholms gymnasium med några läroböcker.
Bildtext Eleonora Drifell från Solf inleder sitt sista år i Korsholms gymnasium i höst. Hennes föräldrar betalar skolmaterialet hon behöver i gymnasiet.
Bild: Yle/Anna Kurtén

Nästa vecka börjar Eleonora Drifell sista året i gymnasiet. Enligt statistiken kostar hennes gymnasiestudier 2 600 euro. Ett medborgarinitiativ för att göra andra stadiet avgiftsfritt väntar på att behandlas av riksdagen.

Ännu några sommarlovsdagar kvar, sedan börjar läsåret för Eleonora Drifell och hennes skolkompisar i Korsholms gymnasium. Till den första perioden blir det att köpa fyra kursböcker.

- Engelska, modersmål, psykologi och samhällslära. Det blir 4-6 böcker per period beroende på hur många kurser man har.

"Vilket yrke man väljer ska inte få bero på föräldrarnas plånbok"

I Drifells fall är det föräldrarna som köper skolmaterialet och likadant är det för de flesta av hennes vänner. Men alla är inte lika lyckligt lottade, påpekar man vid Finlands svenska skolungdomsförbund FSS.

- Det vi ser nu är att folk blir tvungna att lämna andra stadiets utbildning på hälft av ekonomiska skäl. Det finns också unga som valt bransch eller utbildning på andra stadiet på basis av hur mycket pengar deras familj har. Det tycker vi är ganska hemskt, säger Bicca Olin, ordförande för FSS.

Bicca Olin
Bildtext Bicca Olin, FSS
Bild: Yle/Fredrika Sundén

- Det borde inte hänga på plånboken när man är 15 år och väljer vilket yrke eller vilken utbildning man vill ha.

Medborgarinitiativ lämnades in i maj

För ett år sedan var FSS med om att starta ett medborgarinitiativ för ett avgiftsfritt andra stadium tillsammans med de andra studerandeförbunden och organisationen Rädda barnen.

I mars fick man ihop de 50 000 namn som krävs för att riksdagen ska behandla frågan, och i maj lämnades medborgarinitiativet in till riksdagens talman.

- Vi hoppas att de kan behandla frågan i höst. Men det kan hända att det blir tajt och då hoppas vi att det här blir den största frågan i riksdagsvalet, säger Bicca Olin.

Elever i Karis Billnäs gymnasium
Bild: Yle/Sofia Lindahl

För trots att själva undervisningen på andra stadiet är avgiftsfri kostar studiematerialet, vilket försätter de unga i en ojämlik situation.

Hur viktig tycker politikerna att den här frågan är?

- Det finns jättemånga som stöder tanken och vill utreda vad det finns för möjligheter att lösa problemet. Hur högt de prioriterar frågan är svårt att säga. Det är klart att just nu satsar regeringen sina muskler på social-och hälsovårdsreformen, men vi hoppas såklart att det här också skulle rymmas med i höstens tidtabell och att det skulle gå igenom.

En yrkesutbildning kostar mellan några hundralappar och några tusenlappar

Enligt en undersökning som Rädda barnen gjorde ifjol kostar en utbildning på andra stadiet i dag i medeltal 2 200 euro.

- En gymnasieutbildning kostar ungefär 2 600 euro medan kostnaden för en yrkesutbildning varierar beroende på plats och utbildningslinje, från ett par hundra till ett par tusen euro, säger Bicca Olin.

Skolböcker.
Bild: Yle/Tiina Grönroos

Utbildning på andra stadiet är en ekonomisk utmaning för nästan 60 procent av studerandena, visade Rädda barnens enkät.

Eleonora Drifell säger att hon inte tänkte på kostnaderna när hon valde utbildning på andra stadiet.

- 2 600 euro är ju ganska mycket men det är ju inte så att man betalar allt på en gång utan det kommer ju lite vartefter. Men nog skulle det gärna få vara billigare såklart.

ylioppilaslakki
Bild: Derrick Frilund / Yle

Även om studiematerialet utgör den största kostnaden när det gäller utbildningen på andra stadiet är det också annat som kostar.

- Till exempel busskort. Jag bor 20 kilometer från skolan så jag betalar ungefär 45 euro varje gång jag fyller på kortet, säger Drifell.

- Man måste också ha dator och så kostar det ju också att delta i studentskrivningarna.

Så här mycket kostar en utbildning på andra stadiet

Klassresor, språkresor och fysikresor

Eleonora Drifells familj betalade datorn själv men det var också möjligt att skicka en förfrågan till skolan om att få understöd för att köpa dator, berättar hon.

Ytterligare en utgift i gymnasiet är resor av olika slag.

- Man kan åka på klassresa, språkresor och fysik-och kemiresor som kostar. Det är ju inte obligatoriskt, man får hoppa över det. Men det är ju en rolig upplevelse. Jag deltog i en klassresa i maj, vi besökte Stockholm och Danmark, säger Drifell.

Drifell berättar att några elever stannade hemma från resan, antingen för att de tyckte det var för dyrt eller inte ville följa med.

I många skolor förväntas man köpa kockknivar och frisörsaxar själv

När det gäller att få till stånd en avgiftsfri utbildning på andra stadiet säger Bicca Olin vid Finlands svenska skolungdomsförbund att det finns många olika lösningar.

- Digitala verktyg kan ge enorma möjligheter. Att det finns datorer på skolan som alla kan använda och att så mycket läromaterial som möjligt finns digitalt.

- Inom yrkesutbildningen är det en utmaning för där finns konkreta redskap som behövs. Då skulle det vara viktigt att utgångsläget är att allting finns på skolan och så lånar man där, också till hemuppgifter. I dag är läget i många skolor att du förväntas köpa alla kocknivar och frisörsaxar själv.

En frisör lagar en uppsättning med flätor åt en ung kvinna.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Varifrån ska pengarna tas för att göra utbildningen på andra stadiet avgiftsfri?

- Det är helt enkelt något vi måste prioritera ur samhällets medel. Det är här är ju en investering i utbildning, och i det att alla unga kan gå sin utbildning til slut. Den vägen undviker man marginalisering och sparar in på samhällets pengar i det långa loppet. En marginaliserad ung lär kosta samhället kring en miljon euro.

Köp begagnat via Facebookgrupp eller på nätet

För de omkring 65 000 ungdomar som inleder sina studier på andra stadiet i höst gäller det än så länge att bekosta studiematerial och andra utgifter själva eller med hjälp av studiestöd.

När det gäller att få ner kostnaderna för sina gymnasie- eller yrkesstudier säger Eleonora Drifell att det lönar sig att köpa begagnade böcker.

- Nu då det finns en ny läroplan finns böcker från förra året att köpa begagnade. Då blir det mycket billigare.

Bicca Olin vid FSS håller med.

- Det finns både webbplatser och grupper på sociala medier där man kan sälja och köpa begagnade böcker.

Beställ verktyg och datorer tillsammans

Vid yrkesutbildningarna hoppas Olin att man vänder sig till skolan för att se vad man kan göra.

Man jobbar framför sin dator.
Bild: Creative commons/Picjumbo

- Det finns många kreativa lösningar man kan komma fram till i den egna skolan. Att göra en stor beställning verktyg, saxar eller datorer blir billigare än att alla köper dem själva.

- Men det kräver såklart engagemang av studerande, föräldrar och lärare.

Man kan också slänga bollen till kommunala beslutsfattare som kan avsätta pengar ur kommunens budget för det här, säger Bicca Olin.

Diskussion om artikeln