Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hälsan spökar inför historiskt EM – men David Söderberg är som en ishockeymatch: ”Några dagar kan göra underverk”

Från 2018
David Södergberg, EM i Berlin 2018.
Bildtext David Söderberg fundersam inför EM-tävlingarna.
Bild: Lehtikuva

Karriärens fjortonde stortävling – med ett osäkrare utgångsläge än någonsin tidigare. Jag har levt på hoppet, säger David Söderberg inför EM i Berlin efter en säsong under vilken han flera gånger kunnat kasta in handduken.

Under kontroll, men inte riktigt hundra procent ännu.

Där David Söderbergs egen beskrivning av hälsoläget dagen före EM-premiären i Berlin. IF VOM:s släggkastare har plågats av en virusinfektion och allergibesvär, som vägrat släppa greppet.

Han inledde säsongen i absolut sista stund med tanke på EM. Söderberg kastade 73,46 i Helsingfors för en vecka sedan och övertygade lagledningen att han är värd en flygbiljett till Tyskland trots att han inte klarade kvalgränsen.

– Det har gått upp och ner och upp, och nu hoppas vi på en topp igen. Det har varit en tung sommar, säger Söderberg som under sina tretton mästerskap hittills aldrig omringats av lika stora frågetecken.

– Jag skulle många gånger ha kunnat kasta in handduken i sommar, men jag har levt på hoppet och fick igång kroppen passligt till förra veckan.

David Söderberg kastar slägga.
Bild: Lehtikuva

Vad har fått dig att kämpa vidare då läget varit så ovisst?

– Jag vet att det svänger snabbt. Man brukar säga att ishockeymatcher svänger grymt snabbt och det har jag också märkt med min form under karriären. Några dagar kan göra underverk, menar Söderberg.

Hur har det varit mentalt att inte veta var man står?

– Jag sticker inte under stol med att det nog varit tyngre dagar. Det är ju en prestation i sig att ta sig hit efter det jag varit med om i sommar, fastän jag ser det som en självklarhet att jag ska vara med i mästerskap varje år.

– Men jag vet vad jag kan när kroppen fungerar normalt. Jag har ändå hållit på i så många år.

Finländsk EM-etta

Visst har David Söderberg hållit på ett bra tag.

I Berlin gör han redan sina sjunde EM-tävlingar. Tvåa på den inhemska listan är släggkollegan Olli-Pekka Karjalainen och skadade spjutkastaren Tero Pitkämäki på fem var. Stavhopparen Minna Nikkanen kommer upp på delad andra plats i Berlin.

Söderbergs stortävlingsdebut kom senast EM besökte Tyskland i München 2002. Tidspannet på 16 år mellan två utomhusmästerskap är det tangerat näst längsta för en finländare.

Långdistanslöparen Ville Kyrönen hade 20 år mellan sina stortävlingar åren 1912-1932 och nu gör Söderberg Elmer Niklander (1908-1924) och Ville Pörhölä (1920-1936) sällskap. De två sistnämnda är OS-mästare i diskus respektive kula.

– Jag känner mig nästan lika ung som jag gjorde 2002, förstås med betydligt mer rutin i baksätet. Men det känns bra att kunna göra nåt slags rekord, ler Söderberg.

David Söderberg
Bild: EPA/Diego Azubel

Finlands träningschef Jorma Kemppainen lyfte fram Söderbergs betydelse för hela EM-truppen vid laguttagningen. Han beskrev 38-åringen som en värdefull ”omklädningsrumsspelare”.

– Det är klart jag har rutinen, jag vet ruljansen och vad som händer på mästerskap. Och nog märker man ju med de här första- eller andragångsmästerskapsidrottarna att fingrarna dallrar lite hela tiden. Jag försöker hjälpa med mitt lugn och svara på alla deras frågor, berättar Vöråkastaren.

Final målet

Efter fyra raka topp-8-stortävlingsplaceringar föll David Söderberg ut i kvalet i VM i London förra sommaren. Detta efter att förberedelserna kraftigt störts av ryggproblem.

Kvalgränsen i Berlin är 76 meter, men i de tre senaste EM-tävlingarna har längder under 74 meter räckt för final. I Amsterdam 2016 gav 72,55 en tolfteplats i kvalet.

– Kan jag bara få till ett bra kast i morgon, så tror jag att jag far tillbaka till hotellet med ett leende på läpparna, säger den regerande EM-sjuan vars huvudmålsättning är finalplats.

– Jag vill gå in och göra ett bra kast med dagsformen jag har. Gör jag det, får jag ut ett tekniskt bra kast, så måste jag vara nöjd med tanke på de tre senaste månaderna.

David Söderberg kastar kval i grupp B med start klockan 18.30 på måndag. Finlands andra representant Henri Liipola återfinns i kvalgrupp A som inleder klockan 17.05.

Wilma Murto i Kalevaspelen i Jyväskylä.

Guide: En vecka fylld av friidrott från Berlin – här är EM-schemat!

Här hittar du tävlingstidtabellen och sändningstider.

Diskussion om artikeln