Gammaflyets larver åt upp Thomas Antas odlingar i Lappträsk i år: ”Mina rybsfält är totalt förstörda”
Den extremt torra och varma sommaren har fört med sig ett nytt problem för många jordbrukare: nämligen gammaflyets larver som äter upp odlingarna.
I Lappträsk har jordbrukare Thomas Antas rybsfält blivit uppätna av de gröna larverna.
- Här på det här stället är det 28 hektar som är totalförstört, säger Antas.
I Naturväktarnas bildblogg från den 2 augusti finns flera bilder på gammaflyet.
Enligt Thomas Antas har det varierat hur stor skada larverna har gjort på jordbruken i Lappträsk.
De som har fått besök av fjärilslarverna har oftast drabbats hårt, som Antas själv, medan andra inte har sett skymten av någon förstörelse på sina marker.
- Det påverkar mig främst ekonomiskt.
Under sina 20 år som jordbrukare har Antas aldrig tidigare varit med om en liknande händelse. Han blev därför överraskad när han en dag skulle kolla skörden och allt var vitt.
- När jag kom fram såg jag att allt det gröna var uppätet och det var fullt med fyra centimeter långa larver. Jag kunde genast konstatera att här finns ingenting mer att göra. På mindre än en vecka hade allt försvunnit.
Länge sedan gammaflyet förekom i så här stora mängder
Nu har Tukes, alltså Säkerhets- och kemikalieverket i Finland, gett undantagslov åt jordbrukare att använda bekämpningsmedel mot skadeinsekterna.
- Gammaflyet är en nattfjäril som också flyger om dagen. Den har gröna larver som äter upp bladen på odlingsväxterna, säger Magnus Östman som är chefredaktör för Finlands natur.
Enligt Magnus Östman har gammaflyet och dess larver förekommit i Finland också tidigare, men det är länge sedan sådana här mängder har angripit jordbruken.
- Jag hörde att det skulle ha varit senast en gång på 1920-talet och en gång på 1940-talet.
För att få bukt med problemet har Tukes utfärdat undantagslov för jordbrukare att använda bekämpningsmedel.
- Man har gett lov att behandla de värst drabbade åkrarna med sådana bekämpningsmedel som normalt är förbjudna, säger Östman.
Också torkan påverkade skörden
Jordbrukare Thomas Antas i Lappträsk säger att den torra sommaren annars också hade gjort skörden mindre i år, men att larverna gjorde det ännu värre.
Något medel för att bekämpa skadeinsekterna tänker han inte använda, eftersom odlingarna redan har blivit förstörda.
- Men det är bra för dem som senare blir angripna att få använda bekämpningsmedel, säger han.
Hur kan man då förebygga att det här händer nästa sommar igen?
- För det första ska man ta reda på när de här larverna har utvecklats och vilken betydelse det har för när man har besprutat mot andra insekter före blomning och om det har haft någon påverkan, säger Thomas Antas.
- Det andra är att man gör observationer också efter blomning. Med rybs- och rapsodling så är det så att man efter blomning har nästan allt på det torra, och det kommer i allmänhet inte insekter sen längre. Men vi har en ny sak att ta i beaktande.
Artikeln uppdaterad 6.8.2018 kl. 7:05. Textstyckena flyttades om så att artikeln börjar med Thomas Antas kommentarer.
