Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Saudiarabien och Kanada i gräl om fängslade kvinnosaksaktivister - ambassadören skickas hem från Riyadh

Från 2018
Uppdaterad 06.08.2018 07:00.
Saudiarabien och Kanada grälar bland annat om den fängslade kvinnosaksaktivisten Samar Badawi (till höger) som emottog Olof Palme priset år 2013
Bildtext Saudiarabien och Kanada grälar bland annat om den fängslade kvinnosaksaktivisten Samar Badawi (till höger) som emottog Olof Palme priset år 2013
Bild: EPA/ANDERS WIKLUND

Saudiarabien och Kanada har hamnat i ett diplomatiskt gräl om fängslade saudiarabiska kvinnosaksaktivister.

Saudiarabien utvisar Kanadas ambassadör och fryser investeringar i landet efter att Kanada uttryckte sin oro för kända kvinnliga aktivister som har gripits under den senaste tiden.

Kanadas ambassadör fick på måndagen 24 timmar på sig att lämna landet efter att utrikesministeriet i Ottawa förra veckan oroade sig för två nyligen gripna aktivister, de internationellt kända Samar Badawi och Nassima al-Sadah.

- Vi uppmanar saudiarabiska myndigheter att omedelbart frige dem och alla andra fredliga människorättsaktivister, skrev Kanadas utrikesministerium på Twitter.

Saudiarabien anser att Kanada därmed blandade sig i landets inre angelägenheter.

- Kanadas inställning är en öppen och uppenbar inblandning i Saudiarabiens interna angelägenheter, fördömde utrikesministeriet som samtidigt kallade hem ambassadören från Kanada.

Ministeriet meddelade också att man fryser alla nya handelsavtal och investeringar i Kanada och förbehåller sig rätten att vidta ännu fler åtgärder.

Kanada håller ändå fast vid sin ståndpunkt att mänskliga rättigheter bör respekteras under alla förhållanden.

- Kanada kommer alltid att försvara mänskliga rättigheter, inklusive kvinnliga rättigheter och yttrandefrihet världen över, konstaterade utrikesministers talesperson Marie-Pier Baril.

Kronprins Mohammed bin Salman
Bildtext Kronprins Mohamed bin Salman tolererar inte att man blandar sig i hans styre i Saudiarabien
Bild: EPA/OLIVIER DOULIERY

Tiotals aktivister har gripits

Saudiarabien har i sommar gripit tiotals manliga och kvinnliga människorättsaktivister för att de undergräver statens säkerhet, samtidigt som kvinnor bland annat fick rätt att köra bil.

Människorättsorganisationer som Human Rights Watch fördömer dessa gripanden som enligt dem saknar motstycke i landets långa historia av kvinnoförtryck.

De senaste händelserna är ett uttryck för den unge, 32-årige kronprinsen Mohammed bin Salmans aggressiva inrikes- och utrikespolitik, som han parar med försiktiga reformförsök i det ytterst konservativa kungadömet.

Tyskland har tidigare känt av kronprinsens ilska på grund av tysk kritik mot kriget i Jemen, i vilket Mohamed bin Salman är djupt involverad.

Kronprinsen har också låtit gripa prinsar och högt uppsatta tjänstemän i vad han hävdar är en ny antikorruptionskampanj.

Många ser det ändå som ett sätt att befästa greppet om tronföljden och makten som han plötsligt fick av sin far, kung Salman bin Abdulaziz.

- Sprickan i relationerna med Kanada förstärker intrycket av att Mohammed bin Salmans "nya" Saudiarabien inte kommer att tolerera någon form av kritik av hur det sköter sina inre affärer, säger saudiexperten Kristan Ulrichsen.

Diskussion om artikeln