Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Borat-komikern Sacha Baron Cohens nya karaktär är en youtuber från Finland – tv-serien Who is America? fortsätter driva med makthavare

Från 2018
Sacha Baron Cohen
Bildtext Sacha Baron Cohen
Bild: EPA/ANDY RAIN

Ladislas Kekkonen från Finland, också känd som OMGWhizzboyOMG, är den välkända komikern Sacha Baron Cohens nya karaktär. I det senaste avsnittet av satirserien Who Is America? intervjuar Cohen med fejkad accent den tidigare polischefen i Arizona, invandrarkritiska Joe Arpaio.

I juli hade tv-serien Who is America? premiär där Sacha Baron Cohen föreställande diverse karaktärer intervjuar politiker och andra makthavare i USA.

Redan innan premiäravsnittet sändes väckte programmet diskussion när politikern Sarah Palin gick ut och kallade Baron Cohens upptåg för perverst.

I det senaste avsnittet agerar Baron Cohen som den 32-åriga Ladislas Kekkonen – en populär programvärd som mest sysslar med livesändningar. Nu har han dessutom fått ett “eget tv-program på bästa sändningstid i sitt hemland Finland på kanalen Yle Extra”. Så skriver produktionen bakom tv-serien om Ladislas Kekkonen.

Bland fansen hemma i Finland lär Kekkonen vara mest känd som “OMG” eller “Whizzboy”.

Vidare står att OMGWhizzboyOMG är en vloggare som specialiserat sig på att packa upp produkter och framför allt leksaker. Fenomenet “unboxing” innebär att youtubers filmar sig själv när de öppnar upp produktförpackningar och samtidigt beskriver utseendet och innehållet.

Baron Cohen har tidigare gjort succé som den kazakstanska journalisten Borat, talk show-värden Ali G, samt alter egot Brüno. I både tv-serier och filmer har Cohen iklädd olika roller intervjuat både officiella personer och privatpersoner i Storbritannien och USA.

De som blivit intervjuade har däremot inte vetat om att de är en del av ett skämt.

Driver med “USA:s tuffaste sheriff”

I det nya avsnittet intervjuar Ladislas Kekkonen den tidigare polischefen i Arizona, Joe Arpaio, som själv har kallat sig för “USA:s tuffaste sheriff”.

Förra året dömdes Arpaio i ett fall gällande etnisk profilering men han blev senare benådad av president Donald Trump.

I avsnittet packar Ladislas Kekkonen upp en leksaksförpackning och säger i en bisats att han samlat på sig 43 vapen för “det kommande raskriget”.

Men det är slutet på intervjun som skapat rubriker i USA. När Baron Cohens karaktär frågar Arpaio om han skulle tacka ja till oralsex med president Trump svarar Arpaio att han “kanske måste säga ja”.

Innan avsnittet sändes sade Arpaio till Breitbart News att Baron Cohen drivit med honom i en fejkad intervju. Produktionen ska också ha fått Arpaio att tro att det hela sändes live till två miljoner finländare och att OMGWhizzboyOMG var en anhängare till Trump.

Arpaio kallade intervjun för “ganska bisarr” och att han började bli misstänksam när frågorna började handla om sex.

– Jag var ganska chockad. Men jag tänkte att det här är Finland och det här är en känd komiker, kommenterade Arpaio till nätsidan.

I Sarah Palins fall uppfattade hon det som att Baron Cohen klätt ut sig till en handikappad amerikansk krigsveteran. Palin valde att avbryta intervjun då hon fick sarkastiska frågor.

Finsk komiker: Roligt så länge skämten riktas uppåt

Stå upp-komikern och manusförfattaren Kaisa Pylkkänen säger att hon är en vän av Sacha Baron Cohens stil.

– Han är otroligt bra i sin egen genre. När gästerna presenteras för en utländsk programmakare pratar de mer oaktsamt när de inte tror att materialet visas i hemlandet. Det är antagligen enda anledningen varför Cohen får sådana här intervjuer.

Nu kom turen till Finland och det är enligt Pylkkänen helt i enlighet med Cohens linje.

En främmande accent ger också Baron Cohen möjlighet att använda fula ord som om det var språkfel, vilket tvingar den intervjuade att prata om ämnet.

Pylkkänen säger att hon ändå saknar mer en diskussion om moral gällande avsnittets teman.

– Det vad man trugar på barn. Mitt i intervjun kommer prisinformation om leksakerna samtidigt som man pratar om raskrig.

Pylkkänen tillägger att man skrattar åt Baron Cohens satir så länge som den riktas uppåt, det vill säga mot makthavare.

Artikeln baserar sig på texten Borat-koomikon uusin hahmo on suomalainen tubettaja – tästä on kyse uutisotsikoihin nousseessa haastattelussa, skriven av Hannes Nissinen/Yle Uutiset.

Diskussion om artikeln