Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bakslag för Wilma Murto vid EM-tröskeln: ”Som tur är jag inte långdistanslöpare”

Från 2018
Wilma Murto.
Bildtext Wilma Murto inte helt kry inför EM.
Bild: Lehtikuva

Ingen idealisk situation, medger Wilma Murto inför EM-kvalet i Berlin. Stavhopparen hör till Finlands hetaste framgångshopp men har drabbats av sjukdom inför Tysklandsresan.

– Humöret är gott men måendet lite sämre än jag hade hoppats, summerar Wilma Murto sina tankar inför tisdagskvällens stavkval i Yle Sportens intervju.

Murto stod för en fantastisk prestation i Kalevaspelen i Jyväskylä för ett par veckor sedan. Fotbesvär förstörde i praktiken hela förra säsongen men comebacken har gått bättre än väntat.

Murto förbättrade sitt årsbästa med 15 centimeter till 460 i Jyväskylä och kravlade samtidigt upp i topp-10 i Europastatistiken, som en av få finländare denna säsong.

Men så kom kallduschen.

– Jag åkte på ett litet influensavirus förra veckan och efter det har jag nu drabbats av bihåleinflammation, berättar Murto som äter antibiotika.

Självförtroende, inte press av fina resultatet

Den 20-åriga juniorvärldsrekordhopparen är alltid på glatt humör och vill inte heller nu nedslås av jobsposten. Jag har åtminstone inte haft feber, lyfter hon fram det positiva.

– Inte är det en idealisk situation, men inte ska vi låta det störa. Som tur är jag inte en långdistanslöpare eller gångare, jag kommer betydligt lättare undan. Månne det inte går helt bra, ler hon.

Murto var tvungen att stå över en träning, men i övrigt har förberedelserna inte störts alltför mycket.

Att vila är dessutom inget dåligt alternativ strax före en stortävling. Det händer lätt att man förivrar sig och tränar för mycket, påminner Salodamen.

– Det skulle vara enkelt för mig att säga att ”nå, jag vet nu inte hur det kommer att gå i och med den här sjukdomen” men jag känner mig helt bra.

Wilma Murto, FM 2018.
Bild: Lehtikuva

Ger faktum att du tagit dig in i topp-10 och nu till och med målas upp som en outsider i medaljkampen mer press?

– 460 var en överraskning också för mig, jag hade inte väntat mig ett så bra resultat, och jag har aldrig varit den som tar stor press. Mer ger det självförtroende, att jag vet att chansen finns, menar Murto.

– Statistiken talar inte för mig efter bara en tävling på 460-nivå under hela året, men det att jag vet att jag har en möjlighet att ta mig högt ger en extra boost.

Säsongen redan i överkant

Ett nytt leende sprider sig över Wilma Murtos ansikte. Hon är i Berlin för att njuta.

– Säsongen har ändå från första början varit en sånt mysterium, att när jag väl har chansen att tävla i den här formen i såna här tävlingar, så ska jag bara njuta bäst jag kan. Säsongen har i vilket fall som helst gått över förväntningarna.

Wilma Murto och Minna Nikkanen hoppar stavkval i Berlin med start klockan 20.05 på tisdag. Yle sänder tävlingarna direkt.

Diskussion om artikeln