Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fortsatt turbulent på Mellersta Österbottens förbund – utvecklingsdirektör Kaj Lyyski avskedas

Från 2018
Mellersta Österbottens landskapsvapen
Bildtext Mellersta Österbottens landskapsvapen (arkivbild).

Stridigheterna inom Mellersta Österbottens landskapsförbund fortsätter. Nu har förbundet avskedat utvecklingsdirektör Kaj Lyyski på personliga grunder.

En orsak till avskedandet uppges ha att göra med förbundets strukturfonder. Genom strukturfonder kan organisationer och myndigheter söka EU-finansiering.

Förbundets styrelse avslöjar inga närmare orsaker till avskedandet.

Ärendet väckte livlig diskussion under styrelsemötet, som höll på i sammanlagt fyra timmar. Styrelsen kommer att besluta om vikarie under nästa möte.

– Jag hoppas att situationen lugnar ner sig så fort som möjligt, säger förbundets ordförande Antti Mäkelä till Yle Keskipohjanmaa.

Vad krävs för att situationen ska lugna ner sig?

– Vad gäller strukturfonderna försöker vi ännu vidta vissa åtgärder under den här månaden. Hinner vi inte med det bör planeringen i alla fall vara färdig så att vi är redo när inspektionerna inleds igen i september. Förhoppningsvis kan vi få tillbaka rätten att dela ut EU-projektbidrag.

Mellersta Österbottens förbund har varit i hetluften sedan januari 2018 när förbundet förlorade rätten att dela ut EU-projektbidrag.

Ungefär tre månader senare pekade revisionsnämnden på brister i ledarskapet och att det inom förbundet funnits maktklickar som i värsta fall påverkat verksamheten på ett betydande sätt.

Dessutom kritiserades förbundet för såväl arbetsklimatet som atmosfären på arbetsplatsen.

I juni 2018 sade förbundets landskapsdirektör Jukka Ylikarjula upp sig på grund av förtroendebrist.

Diskussion om artikeln