Hoppa till huvudinnehåll

Sport

On/off-säsong ledde till EM-besvikelse för Kristian Bäck – övervägde protest efter kvalmissen

Från 2018
Uppdaterad 06.08.2018 20:25.
Längdhopparen Kristian Bäck ser bekymrad ut efter sitt hopp.
Bildtext Den regerande EM-femman Kristian Bäck tog sig inte vidare till EM-final denna gång.
Bild: Lehtikuva

Med den här resultatnivån kan man inte förvänta sig så mycket mer, säger Kristian Bäck efter uttåget i längdkvalet i friidrotts-EM i Berlin. Den regerande EM-femman missade final, liksom Kristian Pulli.

Redan inför EM konstaterade Kristian Bäck att han går in i kvalet utan några förhandsförväntningar. Detta efter en tung säsong som endast innehållit en lyckad tävling i Kalevaspelen för ett par veckor sedan.

I EM-kvalet var Vasa IS-hopparen tillbaka på årets vanliga nivå. Bäck var jämntjock med alla tre hopp inom en centimeter (760-760-761) och slutade på 20:e plats totalt då tolv avancerade till onsdagens final.

– Det gick som väntat. Jag hade inga förväntningar och skulle det ha gått bra skulle det ha handlat om tur. Nu blev det inte så, säger Bäck till Yle Sporten.

– Om resultatnivån legat kring 750 hela säsongen, så vet jag nu inte vad man kan förvänta sig. 793 i Kalevaspelen gav små förhoppningar och jag förväntade mig kanske ändå lite finare prestationer här.

”Självklart en besvikelse”

Bäck kan inte peka finger på vad som stämde i Kalevaspelen som sedan inte fungerade på Berlins olympiastadion. Bekymren han haft hela sommaren var helt enkelt tillbaka.

– Det har varit lite on/off hela säsongen. Det är svårt att förklara, men kroppen har inte riktigt fungerat som den ska. Det har varit små problem genom hela säsongen, säger Bäck som bland annat lidit av allergibesvär.

Kristian Bäck, Weinheim 27.5.2017.
Bild: Beautiful Sports / All Over Press

Trots att förväntningarna var nedskruvade medger Bäck att kvalinsatsen var en missräkning. Målet var inget mindre än finalplats.

– Självklart är det en besvikelse om man senaste EM var femma och nu utanför final. Men jag väntade mig som sagt inte mycket bättre. Jag var väl typ 25:a i statistiken och slutar 20:e.

– Såklart, då låga 770 räcker till final (771 gav tolfteplats i kvalet, red. anm.) så skulle ju ett ok hopp ha räckt. Men så här var dagens form, inte kan man alltid förvänta sig superhopp.

Hoppas att man om två år har fått upp nivån så mycket att man kan snacka om final och möjligtvis medalj

― Kristian Bäck

Att förlita sig på enstaka superprestationer håller inte i längden, inser Kristian Bäck. Helheten måste sitta och grundstandarden höjas.

– Först måste man få upp resultatnivån där runt åtta meter, sen kan man förvänta sig att prestera lika bra på lite större tävlingar också, säger 22-åringen.

– Det är bara att jobba vidare och hoppas att man om två år har fått upp nivån så mycket att man kan snacka om final och möjligtvis medalj.

Övervägde protest

Efter kvalet berättade Kristians tränarpappa Mikael Bäck att Finland lämnar in en protest. Orsaken var att det tredje hoppet såg bättre ut än vad resultatet visade.

– Det sista hoppet var längre än 761. Man såg att det var kanske tio cent längre. Det skulle kanske räcka till final. Vi vill kolla upp det, sade Mikael Bäck i Yles tv-sändning.

Någon protest lämnades till slut aldrig in och Kristian Bäck är därmed definitivt ute ur finalen. Tv-bilderna visade att mätningen stämde.

Pulli tävlade med skada

Någon fullträff blev det inte heller för Kristian Pulli. Han noterades som bäst för 769, vilket inte räckte till avancemang. Han blev endast tre centimeter från en finalplats.

Pullis löpning bromsades upp av en lårskada. Låret var tejpat under kvalutförandet.

Sveriges Michel Tornéus var trea i kvalet med årsbästat 791 i första hoppet. Etta var Miltiadis Tentoglou från Grekland med 815 och tvåa Fabian Heinle från Tyskland med 802.

Artikeln uppdaterad med kommentarer klockan 20.15.