Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sämsta resultatet på tio år för febrig Söderberg, som trots timmar på sjukhus inte fått förklaring på problemen: ”Frisk kastar jag 69 meter klockan 3 på natten”

Från 2018
Uppdaterad 06.08.2018 21:16.
Besviken David Söderberg tar på sig kepsen efter tävling.
Bildtext David Söderberg lyckades inte ta sig till EM-final.
Bild: Lehtikuva

David Söderberg kände sig som ett frågetecken inför släggkvalet i EM – och frågetecknen står kvar efter en svag insats. Söderbergs hälsa har sviktat och han kan inte ännu ge besked om framtiden.

Det blir inga finländare i herrarnas släggfinal i friidrotts-EM. Såväl David Söderberg som Henri Liipola blev flera meter från sin egen nivå och har därmed gjort sitt i Berlin.

Rutinerade Söderberg inledde sin säsong för åtta dagar sedan och kvitterade ut en EM-biljett i sista stund, men väl på plats i Berlin fungerade ingenting.

Tre kast under 70 meter och Söderberg blev 28:e man med det blygsamma resultatet 69,18.

– Tekniskt sett var det första kastet helt bra, men helt utan kraft och då flyger det inte längre, säger Vöråbon till Yle Sporten.

Kände du redan inför kvalet att det inte kommer att gå vägen?

– Det är sällan jag har såna tankar före en tävling, man försöker alltid vara positiv. Men jag har haft lite för hög kroppstemperatur den senaste veckan och då är det svårt att prestera hundra procent.

”Helt annan David i dag”

Senast Söderberg stannade under 70-metersstrecket i en tävling där minst ett kast har mätts var 2008 (FM-kval exkluderat). En rutininsats i dag skulle lekande lätt ha räckt till en finalplats.

– Du tar dig till final på 73,19, det klarade jag med ett semidåligt kast förra söndagen. Då skulle jag ha kunnat kasta 75 meter, då var det en helt annan David. Men i dag var det problem igen, säger den regerande EM-sjuan.

– Jag har kastat 75 meter i 15-16 år i sträck, och 69 kastar jag ju frisk fastän du väcker mig klockan 3 på natten. Så nånting är fel. Det känns bittert.

Flera läkarbesök

Söderberg var senast på torsdagen fem timmar på sjukhus, men läkarnas prov gav inga svar. Någon orsak till problemen har inte hittats trots flera försök.

– Man går in i ringen som ett frågetecken. Så har det varit hela sommaren.

– Jag har kunnat träna med lite mindre intensitet men ändå bra och kroppen är inte skadad, utan det är något virus eller dylikt som gör att jag kan göra 3-4 bra träningar där kroppen svarar och jag går framåt, och så kommer det en dimp – och så har man feber i 8-9 dagar igen.

David Söderberg kastar slägga.
Bild: Lehtikuva

David Söderberg gjorde finländsk friidrottshistoria i Berlin genom att delta i sina sjunde EM-tävlingar – två fler än följande på listan.

– Var det rätt eller fel att ställa upp i EM? Jag ser det som en skyldighet att representera landet när jag blir uttagen. Det ångrar jag inte, svarar Söderberg på sin egen fråga.

Inte fattat beslut om framtiden

Efter femtondeplatsen i Londons VM-kval i fjol sade David Söderberg att han måste hitta på något nytt efter att ha ”stampat på stället i 15 år”.

I vintras gjorde han sedan om grundträningen, fick genast utdelning och på våren var IF VOM-kastaren enligt egen utsago i skrämmande bra form.

Men sommarens besvär grusade lyftet.

Hur ser du på fortsättningen nu?

– Först vill jag bli frisk. Förhoppningsvis får jag tävla i Sverigekampen, sedan blir det en lite längre semester så kroppen får vila i åtminstone en månad.

Du har inte fattat beslut gällande nästa säsong?

– Nä, jag tar ett år i gången och de här sämre säsongerna kommer ibland. De hör till sporten när man hållit på så länge som jag gjort. Det vet jag. Och jag var ju inte ens äldst på startstrecket i dag, och tycker faktiskt fortfarande det är roligt att kasta slägga.

Även för Henri Liipola tog tävlingen slut i kvalet. Liipolas bästa kast landade på 71,34 meter och han slutade på tjugonde plats. I herrarnas kulkval slutade Arttu Kangas liksom Söderberg på en 28:e plats med resultatet 18,17.

Artikeln uppdaterad med kommentarer klockan 21.05.

Diskussion om artikeln