Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lindström tycker att icke arbetsföra kunde befrias från arbetstvång: "Alla hör inte hemma på den öppna arbetsmarknaden"

Från 2018
Jari Lindström i talarstol.
Bild: Bengt Östling/Yle

Arbetsminister Jari Lindström (Blå) vill satsa mer på sysselsättningen. Målsättningen borde ligga på närmare 80 procent, men den uppnås inte genom att satsa på de som redan är arbetsföra, menar han.

I en intervju med Yle Uutiset får Lindström frågan hur regeringen tänker tackla den strukturella arbetslösheten, det vill säga den som inte försvinner bara för att arbetsplatser finns att tillgå.

Ministern tror att bollen inte längre ligger med enbart regeringen.

- Trots att vi närmar oss vår målsättning, en sysselsättningsgrad på 72 procent, räcker det inte. Angående den strukturella arbetslösheten är vi i ett sådant skede där ministeriets verktyg inte längre är tillräckligt, säger Lindström.

Enligt Lindström krävs det mer diskussioner i riksdagen för att ta till specialåtgärder. Bland de åtgärder som föreslagits finns att ge pengar eller skattelättnader till företag som anställer en arbetstagare som inte är fullt arbetsför.

Lindström säger att regeringen kommer att diskutera sysselsättningen under budgetförhandlingarna, som sattes igång på allvar på måndagen.

Lätta på skyldigheterna

För dem som inte är fullt arbetsföra skulle Lindström vilja hitta en lösning som både samhället och personerna själva skulle vara nöjda med.

- Det här är min personliga åsikt: De som inte kan utföra något arbete borde på något vis få "komma undan", det vill säga de borde befrias från att ha en skyldighet att söka arbete, säger Lindström.

Nu försöker vi sätta samma hatt på allas huvuden, och det leder inte till önskat resultat

- Jag skulle satsa på de som är delvis arbetsföra, som fortfarande kunde rehabiliteras till att duga på arbetsmarknaden med de styrkor och det kunnandet de har kvar. Det viktigaste skulle vara att människor skulle vara på de tjänster och de verksamhetsställen som är rätt för dem.

- Nu är det inte så. Nu försöker vi sätta samma hatt på allas huvuden, och det leder inte till önskat resultat.

Alla kan inte konkurrera

Lindström säger att Finland kommer att tvingas ta en titt på våra västra grannar för att få bukt med den strukturella arbetslösheten.

- Inte har Danmark och Sverige löst det här problemet genom att satsa på de fullt arbetsföra. Där har man för länge sen insett det här, och gått in för strukturella förändringar som tar deltidsarbetsföra i beaktande. I Finland har de här sakerna fallit bakom.

Lindström erkänner att regeringen inte lyckats med sina planer för att förnya deltidsarbetet.

- Inte finns det något utrymme för att knäppa med hängslena. Det blir till nästa regering, säger Lindström.

Borde man radikalt ändra linje och medge att alla inte kan sysselsättas på den öppna arbetsmarknaden?

- Man måste nog säga det högt, att inte alla hör hemma på den öppna arbetsmarknaden, men det betyder inte att de inte klarar av något annat.

- Nu är det så, att du antingen är sysselsatt eller så är du inte, det finns inget mellanläge. Jag påstår, att problemet nu är att folk inte har rätt sysselsättning.

Diskussion om artikeln