Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

Svensk forskning: Bara en liten temperaturökning kan göra jorden till ett förödande växthus

Från 2018
Monteverde cloud forest reserve i Costa Rica.
Bildtext Det värsta scenariot om den globala medeltemperaturen stiger med ytterligare en grad är ett globalt växthus. en enda stor regnskog, som Monteverdereservatet i Costa Rica.
Bild: Juha Viitanen

Forskare på Stockholm Resilience Center (SRC) varnar för att vi fullständigt ger över kontrollen av klimatet till planeten med en temperaturökning på så lite som 2 grader Celsius.

SRC, en självständig, internationell enhet vid Stockholms universitet, har kommit fram till de nya rönen genom att titta på tio ekosystem, som de kallar för feedbackprocesser.

Rapporten konstaterar att det kan vara svårare än förhoppningarna att hålla temperaturökningen på maximalt 2 grader, den tröskel som hittills har setts som en som inte bör överskridas.

I nuläget har temperaturen stigit med en grad sedan den industriella revolutionen, som inleddes på 1700-talet.

SRC varnar för att en ökning med 2 grader kan leda till vad de kallar "växthusjorden", en plats där vår planet har tagit tillbaka makten över klimatet och väderfenomen, med klimat som liknar klimatet på jorden för miljontals år sedan.

- Vi har kontrollen just nu, men när vi går förbi 2 grader kan vi se att jordens klimat övergår från att vara en vän till att vara en fiende - vi lämnar totalt över vårt öde till ett klimat som rullar bort från den nuvarande balansen, säger en av författarna till rapporten, professor Johan Rockström, till BBC.

Platser som är extra sårbara av klimatförändringen.
Bildtext SRC har gjort en karta som visar vilka områden som är speciellt kritiska och sårbara om temperaturerna skenar iväg.
Bild: Stockholm Resilience Center

Goda och väldigt dåliga nyheter

Enligt SRC kommer ett okontrollerat klimat att ha förödande följder. Om ett växthusscenario blir verklighet efter en 2 graders ökning leder det till en högre global medeltemperatur än jorden sett på 1,2 miljoner år.

SRC tror att temperaturerna kan stabilisera sig på 4-5 grader varmare än innan industrialiseringen. I det skede smälter redan polisarna vilket innebär att vattennivåerna kommer att bli upp till 60 meter högre på vissa håll, och åtminstone 10 meter högre.

Det skulle leda till att stora delar av planeten skulle bli omöjliga att bo på. Vilket leder till ytterligare massiva migrationsströmmar, som i samarbete med allt vanligare extrema väderfenomen skulle skapa en ytterst otrevlig värld.

SRC säger att den goda nyheten är att det ändå kan ta upp till ett par hundra år innan de värsta effekterna märks av. De dåliga är att vi inte kan göra något åt det, när det väl börjar.

"Naivt" att tro att mänskligheten kan arbeta tillsammans

Det låter som en ekokammare, men lösningen är drastiska åtgärder och fundamentalt nytt tänk i kampen mot klimatförändringen.

- Klimat och andra globala förändringar visar att människan påverkar jordens mekanismer på en global skala. Det betyder att vi, som en global gemenskap, också kan styra vår relation med mekanismerna för att påverka planetens framtida förhållanden, säger en annan av författarna, professor Katherine Richardson från Köpenhamns universitet.

Sannolikheten för att mänskligheten ska kunna samarbeta för att navigera planeten till ett acceptabelt "mellanskede" är säkerligen nära noll

Rapporten har mötts av bifall från många håll, medan andra tycker den är för extrem och alarmistisk. Några kritiserar rapportens tro på att mänskligheten kommer att kunna samla sig och arbeta tillsammans, och kallar rapporten "naiv".

- Om vi ser på människans historia, måste det ses som ett naivt hopp, säger professor Chris Rapley på University College London.

- Under en tid där högerextrem populism är på uppgång, med sin karakteristiska förnekelse av vad den uppfattar som den "kosmopolitiska eliten" och av klimatförändringen, är sannolikheten för att [...] mänskligheten ska kunna navigera planeten till ett acceptabelt "mellanskede" säkerligen nära noll.

Sanddyner i öken (ospecificerad).
Bildtext Öknar kommer också bli vanligare om temperaturerna stiger.
Bild: Galyna Andrushko

Oklart om vädret nu är symptom

SRC kan inte med säkerhet säga att årets extrema väder och andra fenomen runtom i världen är symptom på en stundande växthusplanet.

Men oavsett borde vi se extrema temperaturer och regnmassor som övningshändelser, menar Rockström.

- Man borde lära sig av dessa händelser och ta dem som bevis för att vi borde vara ännu försiktigare. Det kan stöda vår slutsats att om det här kan hända efter en grad så borde vi åtminstone inte vara överraskade eller avfärdande av teorier som säger att saker kan hända mer abrupt än vi hittills trott, säger Rockström.

Källa: BBC och rapporten från Stockholm Resilience Center.
Rapporten publicerades i sin helhet i Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) of the United States of America.