Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Borgås löpardrottning och glassfantom får styrka av hemstadens stöd – vägrade ge upp EM-hoppet: ”Många andra hade redan kastat in handduken”

Från 2018
Sara Kuivisto vinkar.
Bildtext Sara Kuivisto har tagit enorma skopor bort från sina tidigare rekordtider i sommar.
Bild: Lehtikuva

Som 26-åring går Sara Kuivisto in i sitt första stora friidrottsmästerskap. Jag hittar egentligen inte på nånting som kunde ha gått bättre, säger Borgå Akilles-löparen som åtnjuter stort stöd i hemstaden.

Sara Kuivisto har inte tagit någon traditionell väg fram till stortävlingsdebuten. Som 26-åring gör hon – juniortävlingar medräknade – sitt första mästerskap. Detta dessutom i dubbla grenar.

Allting har fallit på plats för Kuivisto som tålmodigt lagt mästerskapsbitarna på plats under ledning av den tidigare storlöparen Ari Suhonen.

– Jag känner inte att jag är gammal, jag har bara börjat så sent, berättar Kuivisto som först för tio år sedan mer på allvar inledde löparkarriären.

– Vi har nu i sju år jobbat med Ari och man pratar alltid om att det krävs de där sju åren innan man får utdelning. Det stämmer tydligen. Och jag vill nog påstå att jag har mina bästa år framför mig, jag borde peaka inom 4-6 år.

Kvalgränsjakten stressade

Kuivisto har förbättrat sitt personliga rekord med nästan fyra sekunder på 1500 meter och över en och en halv sekund på 800 meter i sommar. Makalösa kapningar för en löpare som fyller 27 år nästa vecka.

– Jag har fått göra mitt livs första hela träningssäsong. Det har för en gångs skull inte varit några problem med benen, delger Kuivisto bakgrunden till supersäsongen.

Det dröjde ändå fram till den 11 juli innan Kuivisto underskred EM-kvalgränsen och bokade sin biljett till Berlin. Efter att ha rest runt i förutom Finland också Danmark, Slovakien och Storbritannien lossnade det äntligen i Spanien.

– Jag hade inte trott att det blir så här svårt. Det började nog stressa lite, men å andra sidan var jag så säker på att jag klarar av det att jag aldrig gav upp. Många andra hade kanske redan kastat in handduken och sagt att ”skit också, det här blir ingenting” men jag fortsatte försöka. Och det lönade sig.

Tillverkar glass i familjefirman

Det gjorde många hemma i Borgå glada. Sara Kuivisto är ett bekant ansikte i staden – inte bara i och med idrottskarriären, utan även familjens företag.

– Folk känner nog igen mig ganska ofta. Det har förstås sina sidor, man är alltid lite under lupp, men mest är det nog positivt. Det ger stryrka, säger Kuivisto.

– Jättemånga har kommit och önskat lycka till. Det är glädjande att se hur mycket människor vet och följer med sport. Det är roligt att ha följare och fans, och att människor kommer och hejar på mig också när jag tränar.

Sara Kuivisto.
Bildtext I framtiden ser Sara Kuivisto 1500 meter som sin huvuddistans, men i Berlin är 800 jämbördig.
Bild: Lehtikuva

Kuivistos familj äger ett kafé/lunchrestaurang vid Borgå torg. Sara, som är utbildad kock, är firmans glassexpert och den som tillverkar glassen som säljs.

– Det har gått åt i år, det har verkligen varit en toppensommar, glädjer sig Kuivisto som ändå inte hunnit jobba så hemskt mycket under den mest hektiska sommarruljansen.

– När man förbereder sig för tävlingar, och framför allt ett mästerskap, är det svårt att koncentrera sig på arbetet. Mamma och pappa förstår det och låter mig göra mer simpla saker där man inte behöver tänka så värst mycket. Annars tappar jag fokus.

Siktar på EM-final

Nu håller Borgå tummarna för Sara Kuivisto inför den första mästerskapsstarten. Kuivistos EM-tävlingar börjar med 800 meter på tisdag.

– Allting ser jättebra ut, jag hittar egentligen inte på nånting som kunde ha gått bättre. Allting pekar på att jag är i säsongens bästa form, säger hon.

– Jag går helt klart in för finalplats. Inte tänker jag bara gå dit och titta runt och pröva mig fram. Jag vill få allt ut ur den här kroppen som bara är möjligt. Då kan jag vara nöjd.

Försöksheaten på damernas 800 meter startar klockan 12.05 på tisdag. Försöksheaten på 1500 meter står på programmet på fredag.

Diskussion om artikeln