Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Paul Manaforts "högra hand" vittnade mot sin chef – Trumps förre kampanjchef riskerar nu över 30 års fängelse

Från 2018
Uppdaterad 07.08.2018 06:07.
Rick Gates som här lämnar rättssalen, hoppas på lindrigare straff efter sitt vittnesmål mot sin förre chef Paul Manafort
Bildtext Rick Gates som här lämnar rättssalen, hoppas på lindrigare straff efter sitt vittnesmål mot sin förre chef Paul Manafort
Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

I rättegången mot president Donald Trumps förre kampanjchef Paul Manafort har stjärnvittnet Rick Gates medgett att han begick ekonomiska brott både med och mot Manafort.

Rick Gates som är Manaforts långvariga medarbetare, sade att han i åratal hade begått olika brott tillsammans med Manafort, men att han också stal pengar av Manafort och andra affärsvänner.

Han sade att han är medveten om att han begick brott och att de flesta av dem gagnade Manafort och hans affärer.

I brotten som Manafort lär ha beordrat, ingick bland annat penningtvätt och flera olika skattebrott.

Gates medgav också att han själv hoppas få ett lindrigare straff när han nu vittnar mot sin förre chef och vän, som var Donald Trumps kampanjchef i fyra månader inför presidentvalet år 2016.

Paul Manafort riskerar över 30 års fängelse om han får en fällande dom
Bildtext Paul Manafort riskerar över 30 års fängelse om han får en fällande dom
Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Trump rasar

Gates medgav sin skuld i februari i förhandlingar med specialåklagaren Robert Mueller, som utreder relationerna mellan Ryssland och Trumps presidentvalskampanj.

Rättegången mot Manafort är den första som Mueller har inlett under sin specialutredning, men den blir inte den sista.

Mueller har redan väckt åtal mot flera andra amerikaner samt ryska medborgare i deras frånvaro.

Gates vittnesmål har väckt stort intresse eftersom Manafort riskerar över 30 års fängelse om han döms för de ekonomiska brott som han åtalas för.

Det kunde i sin tur leda till ett avtal om att han går med på att avslöja vad han vet om Trump och hans relationer till Ryssland.

Manafort arbetade också för Ukrainas ex-president Viktor Janukovytj och han hade goda relationer med ryska oligarker och miljardärer som står nära president Vladimir Putin.

Trump har reagerat ursinnigt på den pågående rättegången i Virginia och hela Rysslandsutredningen, och han har under de senaste dagarna flera gånger krävt att Muellers utredning läggs ner.

Bild på Donald Trump 17 juni 2018
Bildtext President Donald Trump har rasat över rättegången mot Manafort och utredningen om Rysslands roll i presidentvalet år 2016
Bild: AFP / Lehtikuva

Stal hundratusentals dollar

Åklagaren frågade genast i början av utfrågningen om han begick brott tillsammans med Manafort.

- Ja, svarade Gates och vände blicken från Manafort som stirrade intensivt på Gates under hela vittnesmålet.

Förstod ni att era lögner var olagliga?

- Ja, sade Gates.

Varför ljög ni?

- På Manaforts begäran, svarade Gates, som berättade att han och hans chef hade 15 olika utländska bankkonton som de inte rapporterade om, vilket är olagligt.

- Manafort beordrade mig att inte informera om dessa bankkonton, hävdade Gates.

Han medgav också att han stal flera hundra tusen dollar från Manaforts bankkonton på Cypern och att han hade stulit pengar av andra affärsmän som han arbetade för tidigare.

Rättegången i Virginia har väckt stor uppmärksamhet eftersom den är den första i utredningen om huruvida Ryssland hjälpte Donald Trump att vinna presidentvalet år 2016
Bildtext Rättegången i Virginia har väckt stor uppmärksamhet eftersom den är den första i utredningen om huruvida Ryssland hjälpte Donald Trump att vinna presidentvalet år 2016
Bild: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Trovärdigt vittne?

Manaforts kvinnliga bokförare vittnade på måndagen om liknande penningtvätt och skattebrott, som Manafort skall ha begått under årens lopp.

Manaforts advokater försöker högst sannolikt svartmåla både henne och Gates för att undergräva deras trovärdighet som vittnen, eftersom de bägge har ingått avtal med Mueller.

Juryn måste alltså avgöra vem de tror på, Manafort eller de vittnen som Mueller har samlat mot honom.

Rättegången väntas pågå i ytterligare två veckor och Manafort ställs därefter inför rätta i Washington.

I den andra, kommande rättegången åtalas Manafort för att han lät bli att registrera sig som utländsk agent, trots att han arbetade för regeringspartiet i Ukraina.

Han åtalas också för olagliga försök att påverka vittnen i samma rättegång.

Diskussion om artikeln