Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ungdomspsykiatrin stöder skolorna för att tackla det fördubblade behovet av vård

Från 2018
Uppdaterad 07.08.2018 10:31.
Flicka sitter med nedböjt huvud.
Bildtext Andelen unga flickor med ångestsymptom har ökat under de senaste decennierna.

Antalet remisser till specialpsykiatrin har ökat markant i hela Egentliga Finland, men speciellt i Åbo har ökningen varit betydlig bland ungdomar mellan 13-17 år.

Enligt Turun Sanomat har antalet remisser till ungdomspsykiatrin fördubblats det senaste året.

- Syftet nu är att förbättra samarbetet mellan skolhälsovård och hälsocentralerna. Ett större antal av de som behöver hjälp skulle kunna få det från skolorna nu, säger Kim Kronström som är områdeschef för ungdomspsykiatrin i Egentliga Finland.

Strax efter skolstarten ska skolhälsovården mötas med personer från ungdomspsykiatriska enheten i Åbo universitetscentralsjukhus för att skapa ett konsultations- och handledningstillfälle.

Dörren till psykiatriska jourpolikliniken i Borgå.
Bildtext Remisserna till ungdomspsykiatrin har fördubblats de senaste åren.
Bild: Yle / Hanna Othman

- Det kommer över 200 personer från olika skolor i Egentliga Finland. Många av de som jobbar i skolorna känner att de är väldigt ensamma med problemen så redan ett telefonnummer man kan ringa för konsultation kunde göra mycket, säger Kronström.

En gång i månaden skulle också poliklinikerna kontinuerligt ha möte med skolhälsovården. Man har också tänkt hjälpa skolhälsovårdarna med en form av snabbskolning av psykoterapeutiska tekniker.

- Det handlar om att lära dem hur man kan bekämpa depression med psykoterapeutiska metoder och på vilket sätt man kan hjälpa ungdomarna att själva påverka hur de mår, säger Kronström.

Orsaken till det ökade behovet är oklart

Det är inte klart vad det ökade behovet för vård beror på. En del av statistiken kan ha en positiv bakgrund, nämligen att tröskeln för att söka hjälp och stöd har blivit lägre.

- Forskning visar att antalet unga flickor som har depression eller ångestsymptom har stigit under de senaste 10-20 åren, säger Kronström.

Däremot verkar det totala mängden unga som har ångest- eller depressionssymptom inte stigit.

- För 20 år sedan var det få av dem som mådde psykiskt dåligt som sökte stöd, men jag skulle säga att vi fångar upp flera av dem nu, säger Kronström.

Diskussion om artikeln