Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Asbest gör comeback i USA – miljöskyddsmyndigheten EPA väljer att tillåta materialet

Från 2018
Asbestia mikroskoopista katsottuna.
Bildtext Asbest under mikroskop.
Bild: Labroc Oy

I en rapport som Environmental Protection Agency (EPA) har publicerat framgår det att man åter kommer att tillåta materialet. USA har inte haft ett totalt förbud mot mineralen, men den har de facto varit oanvändbar inom byggnadsindustrin.

Nu har man beslutat att tillåta nya byggnadsmaterial som innehåller mineralen. Från EPA:s håll meddelas att man inte längre ser till risken vad gäller asbest i luften, marken eller vattnet.

Processen inleddes 2016 efter ett tillägg om att se över Toxic Substances Control Act från 1976. Beslutet fattades av kongressen.

EPA har nu inlett arbetet och asbest var ett av de tio första materialen myndigheten tog ställning till.

Tillägget som antogs 2016 stipulerar att EPA ska ta ställning till hundratals ämnen. Granskningen gäller ämnen som redan är reglerade och ämnen som potentiellt borde regleras.

Beslutet från EPA betyder inte att asbest oreglerat kommer börja säljas i butikerna. Myndigheten har beslutat att ta ställning till substansen från fall till fall.

Asbestista varoittava teippi työmaan ikkunalasissa.
Bild: Yle, Henrik Leppälä

I dagens läge används den isolerande fibermassan endast inom en enda industri i USA. Det är frågan om framställning av klor och alkali, genom klor-alkaliprocessen.

Eftersom materialet inte framställs i USA importeras det från Ryssland och Brasilien.

Förbud av materialet

Asbest är förbjudet på grund av sina hälsovådliga effekter. De vanligaste sjukdomarna knutna till mineralen är asbestos och lungcancer.

Materialets hälsorisker har varit kända sedan början av 1900-talet, men det var först under 1950-talet man gjorde kopplingen till lungcancer.

Inom byggnadsindustrin användes materialet till en början som värmeisolator. Man isolerade mellan kakelugnar och väggar med asbestpapp och använde senare materialet kring rör och vattenledningar.

Materialet blandades även med betong och användes bland annat för golvgjutning.

I Finland använde man materialet från 1922 fram till 1992. Mineralens storhetstid här var mellan 1963 och 1979. Staten började reglera användningen av materialet 1977 och till slut totalförbjöds asbest 1993.

Donald Trump har ett vänskapligt förhållande till mineralen

I början av juli skrev Washington Post om presidentens syn på mineralen. Det framkommer i artikeln att Trump inte tror på hälsoriskerna.

Det ryska företaget Uralasbest genomförde en PR-kampanj med hjälp av den amerikanska presidenten. Asbestproducenten lade ut bilder på sociala medier med en bild av USA:s president.

Den röda stencilen hade bildtexten: "Approved by Donald Trump, 45th President of the United States". På svenska ungefär, "Godkänd av Donald Trump, USA:s 45. president."

Trump har länge varit officiellt skeptisk till asbests hälsorisker. I sin bok "The Art of the Comeback" från 1997, skriver han att förbudet har uppkommit till följd av grupptryck.

Han har även sagt att World Trade Center-tornen kunde ha räddats ifall förbudet inte var i kraft. Han menade att tornen inte skulle ha rasat ifall de inte hade asbestsanerats.

Källor: The Architects Newspaper, Ne.se, Arbetsskyddsförvaltningen, Washington Post

Diskussion om artikeln