Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Förbundets överklagan avslogs, Bahta utreds nu för dopningsbrott men tävlar ändå i EM: ”Riktigt jobbigt att vara i den här situationen”

Från 2018
Meraf Bahta.
Bildtext Meraf Bahta i blåsväder.
Bild: imago/IBL/All Over Press

Ett av Sveriges största medaljhopp i friidrotts-EM kommer att utredas för dopningsbrott. Meraf Bahtas tredje vistelserapporteringsförseelse kvarstår efter omprövning – men långdistanslöparen kommer ändå att tävla i Berlin.

Det var bara en dryg vecka innan friidrotts-EM körde igång som det klarnade att Meraf Bahta, medaljfavorit på både 5000 och 10 000 meter, missat med sin vistelserapportering.

Fakta: Wadas vistelserapportering

Det svenska friidrottsförbundet meddelade då att det handlade om mänskliga misstag och framförallt den tredje missen ska ha varit tvivelaktig. Förbundet bad den svenska dopningskommissionen att ompröva delförseelsen och nu har domen fallit: Pricken kvarstår.

Med andra ord kommer Bahta nu att utredas för brott mot dopningsreglerna. Ett regelbrott som kan resultera i en till och med två år lång avstängning.

– Jag är mycket, mycket ledsen över det som hänt och att jag hamnat i det här. Det är verkligen olyckligt och det är riktigt jobbigt att vara i den här situationen. Jag har inte klarat av att göra vistelserapporteringen helt själv, utan har behövt ta hjälp under flera år.

– Den här rapporteringen är jätteviktig och just därför har jag också tagit hjälp. Det är många andra aktiva som också får hjälp och jag har känt mig trygg i det stöd jag fått. Men jag förstår att det inte har fungerat och misstag kan tyvärr hända och det är väldigt jobbigt, säger Meraf Bahta i ett pressmeddelande från förbundet. Det är första gången som Bahta själv uttalar sig i ärendet.

Förbundet "ger fortsatt stöd till Merafs tävlande"

Friidrottsförbundet meddelar å sin sida att Bahta trots beskedet kommer att tävla i EM.

– Med stöd av de riktlinjer som Dopingkommissionen, IAAF och EAA har, och de kontakter som vi har haft, med till exempel experter som professor Arne Ljungqvist, så har Svensk Friidrotts styrelse valt att enhälligt ge fortsatt stöd till Merafs tävlande under utredningstiden, säger Björn O. Nilsson, förbundsordförande.

Generalsekreterare Stefan Olsson påpekar i sin tur att förbundet inte försöker sopa ett dopningsbrott under mattan.

– Jag vill också återigen betona att vi tar dopingfrågorna på största allvar och bland annat aktivt anmäler våra främsta aktiva till kontrollpoolen. Idag har vi 47 friidrottare med. Det innebär självklart också att vi har ett ansvar när det gäller att säkerställa att de aktiva har ett bra stöd vad gäller rapporteringen, säger Olsson.

Enligt förbundet kommer förtroendevalda i dopningskommissionen i Sverige nu att ta del av utredningen. Ifall kommissionen väljer att föra ärendet vidare är det dopningsnämnden i Sverige som tar vid.

Läs pressmeddelandet i sin helhet här.

Diskussion om artikeln