Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Nicole vill krossa fördomar kring CP-skador: "Ja, jag kan dejta"

Från 2018
En kvinna med blont hår sitter ute i solen och skrattar. Hon har en vit blus på sig och en stor blomkrans på huvudet. Det är sommar och i bakgrunden syns björkar.
Bild: Privat

Nicole Blomgren var arg och skrev ett Facebookinlägg där hon slog hål på myter kring att ha en CP-skada. Inlägget fick stor spridning och hon i sin tur fick massor med nätkärlek.

- Det har kommit så grymma reaktioner efter inlägget. Jag har verkligen blivit kärleksbombad och det hade jag inte väntat mig, säger Nicole.

Här under kan du läsa inlägget som Nicole skrev på sin Facebooksida.

Facebook: Nicoles inlägg om fördomar.

Nicole bor i Enköping i Sverige och när hon skrev inlägget var hon fruktansvärt förbannad. Att det blev viralt så pass snabbt gör att hon känner sig tryggare i samhället och världen hon lever i.

- Jag tror att om man förklarar för folk på ett humoristiskt sätt så är det egentligen inga problem.

Det värsta är bemötandet från andra

Nicole är 21 år gammal och hon har en CP-skada som gör att hon haltar.

- Jag brukar säga att jag är halt. Det tar längre tid för mig att gå någonstans. Ibland när jag är ute och går med mina kompisar hamnar jag längst bak. Det är grejer jag fått vänja mig vid.

Nicole säger att det ändå inte är handikappet i sig som är det jobbigaste. Det värsta är hur folk beter sig kring det – hur de bemöter henne och kanske ställer konstiga frågor som får henne att känna sig trängd.

Har fått höra en del klumpiga frågor

Frågorna hon fått höra genom åren har varit ganska klumpiga: Har du skadat dig? Vad är det för fel på dig?

- En tjej i gymnasiet frågade vad det är för fel på mitt ben, och då hade jag hört flera kommentarer den dagen, så då frågade jag ”vad är det för del på ditt ansikte?” Det är en kommentar jag kan börja skratta åt nu i efterhand och undra varför jag sa så. Det var ganska hårt.

Jag är väldigt passionerad över vad jag tror på.

När vi pratar med Nicole låter hon ändå inte ledsen – tvärtom faktiskt. Själv beskriver hon sig som noll eller hundra.

- Jag är väldigt passionerad över vad jag tror på och har starka åsikter. Jag är kreativ och tycker om när det är mycket rörelse och människor. Jag är väldigt social. Jag känner mig stark.

Mamman har gjort henne stark

Hon klarar sig själv i vardagen, mycket tack vare sin mamma som alltid pushat henne framåt.

- Det är tack vare mamma jag kan vara så öppen med det. Jag är självständig och försöker göra så mycket jag kan, och jag lyckas ganska bra måste jag säga.

Två bilder på en kvinna med blont hår. Den vänstra är en selfie där hon ler och visar peace-tecken med ena handen. På den andra har hon på sig en röd klänning och skrattar.
Bildtext Nicole är stark och tror på sig själv.
Bild: Privat

Men visst finns det saker Nicole inte kan göra.

- Jag kan inte springa i kapp Usain Bolt, eller bli världsmästare i långfärdsskidor eller liknande. Men jag försöker fokusera på vad jag kan, och det är det jag vill förmedla till andra. Jag vill inte att någon ska tycka synd om mig.

Nicole lyssnar ofta på Lady Gagas låt Born this way och den hjälper henne också framåt.

- Jag föddes så här. Det gör det lite enklare, säger hon.

Kan möta fördomar på jobbet

Nicole jobbar på ett äldreboende och där kan hon ibland möta en del fördomar.

- I dag skulle jag hjälpa en tant men hon var osäker på om jag skulle klara det, och då blir jag lite småsur. Men jag fattar att det är som det är. De förstår inte bättre. Så är det ju med all okunskap.

Nicole krossar myter

Fördomar som tar extra hårt på Nicole är när folk tror att hon inte fattar något.

- Det var en tjej i skolan som chockat sade ”du är ju smart” och tittade på mig med tefatsögon. Sådant kan göra mig riktigt förbannad för man är inte ointelligent eller en sämre person. Det tar bara oftast lite längre tid.

Med rätt förutsättningar kan man göra vad man vill.

Nicole säger att en person som befinner sig i ett anpassat samhälle inte heller blir funktionsnedsatt.

- Jag gillar inte ordet funktionshinder för man är ju inte hindrad från att fungera, oavsett om har ett fysiskt eller psykiskt handikapp. Med rätt förutsättningar kan man göra precis vad man vill.

Folk som stirrar är vanligt

Nicole berättar att de flesta fördomarna finns hos personer som själva inte stött på någon som har ett funktionshinder eller funktionsvariation.

- Det värsta jag vet är när folk ställer sig med sina barn och stirrar på mig när jag kommer gående. Jag frågar vad problemet är och oftast går de bara iväg.

Är det här vanligt?

- Jo det är ganska vanligt. Jag har tyckt att det varit jobbigt att gå ut eftersom jag vet att folk tittar. Jag har försökt att gömma det på olika sätt, men det är också jobbigt för kroppen. Är man van att ens kropp fungerar på ett sätt och då försöker ändra på hur den fungerar – det är jättetröttsamt.

Vill få fler att förstå vad det handlar om

Genom att prata om sitt liv och CP-skadan vill Nicole krossa alla de här fördomarna och hjälpa folk att förstå.

Hon uppmanar alla att läsa på, och hon uppmanar också föräldrar att prata med sina barn så de förstår att alla människor inte är precis likadana.

- Jag har alltid sett mig själv som en del av en minoritet. Nu när jag varit så öppen med mina svårigheter har jag fått meddelanden av personer som säger att de också har en CP-skada och att de uppskattar det jag gör.

Det är väldigt viktigt att kräva sin plats.

Nu har Nicole insett att hon inte är en pytteliten minoritet, men att funktionsnedsättningar fortfarande är väldigt gömda och tabubelagda.

- Ju mer plats människor med funktionsnedsättningar får ta i media, desto mer normalisering kommer. Det är väldigt viktigt att kräva sin plats oavsett vilken typ av funktionsnedsättning man har.

Är folk osäkra runt dig – rädda att säga fel?

- Ja, och jag har varit på ganska många dejtingappar. Där har jag känt att jag behövt bekänna innan, så att folk inte ska få en chock när de träffar mig. Då har jag känt att det tar bort fokus från mig som person.

Tar udden av ordet CP

Ibland kan Nicole känna sig som elefanten i rummet.

- Men jag har blivit bättre på att ta det ju äldre jag blivit. När jag var yngre fick man inte säga något alls till mig. Nu går jag ut på min egen Youtubekanal och kallar mig själv för ”ett riktigt CP”, bara för att ta udden av det.

Men visst kommer det säkert att komma dagar när hon också tar åt sig.

- Sticker man ut näsan får man ju räkna med att få sig en smäll eller två, men hittills har folk varit schysta och det gör att jag vill fortsätta.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln