Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Topi Raitanen fixade första finländska finalbiljetten – nästsnabbast av alla i heaten med Jukka Keskisalos taktik: ”Nu ryker mustaschen”

Från 2018
Uppdaterad 07.08.2018 13:33.
Topi Raitanen.
Bild: imago/Newspix/All Over Press

Det blir blåvitt i startfältet då finalen på 3000 meter hinder kör igång för herrarnas del på torsdagskvällen. Topi Raitanen kapade nämligen två sekunder av sitt personbästa då han knep heatsegern i varma Berlin.

Efter en lång rad mindre lyckade insatser kom den första blåvita fullträffen strax före klockan 13 på tisdagen. Topi Raitanen gjorde en ytterst lyckad löpning i sitt heat på 3000 meter hinder och knep till slut heatsegern efter en väl tajmad spurt med dryga 500 meter kvar av loppet.

– Det kändes inte ens så bra, jag träffade hindren två gånger. Men nu ryker mustaschen. Jag bestämde mig för att köra samma taktik som Jukka Keskisalo gjorde i Göteborg och det lyckades i heatet åtminstone, berättar Raitanen efter heatet.

Raitanen hade själv sagt att han kommer att raka sig om han löper under 8.30. Det nya personbästat lyder 8.28,48. Tiden visade sig vara nästsnabbast av alla. Endast italienaren Yohanes Chiappinelli klockade in en snabbare tid.

Topi Raitanen.
Bildtext Mustaschen rakas i kväll, säger Raitanen.
Bild: Lehtikuva

Frågan är om Raitanen kommer att köra samma avvaktande taktik också i finalen.

– Senast höll inte konditionen i två hårda lopp inom så kort tid, så vi får se. Det beror helt på hur benen känns på torsdag, säger hinderlöparen.

Kuivisto en halv sekund från semifinal

Sara Kuivisto får däremot börja ladda om för 1500 meter. Borgålöparen slutade åtta i sitt heat på 800 meter med tiden 2.02,62 på tisdagen. En halv sekund snabbare skulle ha krävts för en plats i semifinalen.

– Jag är inte nöjd alls. Men det betyder bara att jag har mer att springa för på 1500 meter, säger Kuivisto efter loppet.

Sara Kuivisto springer.
Bildtext Sara Kuivisto.
Bild: Lehtikuva

– Uppvärmningen gick helt okej, men jag kände mig inte riktigt skarp i dag. Löpningen blev helt enkelt inte till något. Taktiken var att avvakta och slå till mot slutet, men jag hamnade för långt bak i fältet, fortsätter hon.

Heaten på 1500 meter går på fredag.

"Förväntade mig mer"

På 400 meter häck hade HIFK:s Viivi Lehikoinen som mål att ta sig till semifinal. Inledningen såg hoppingivande ut. Lehikoinen startade starkt, men farten höll inte hela vägen. Till slut klockade Lehikoinen in 58,43 – långt från en plats i semifinalen.

– Hon höll bra fart fram till femte häcken, men där tog orken tog slut, summerar expertkommentator Ylöstalo.

Lehikoinen korsade mållinjen som femte dam i sitt heat. Totalt placerade sig Lehikoinen 17:e i sin stortävlingsdebut på seniornivå (de tolv bästa i Europastatistiken kommer dock med först i semifinalen).

En tid på 57,40 krävdes för att ta sig till semifinal.

– Jag förväntade mig mer, medger löparen själv efter loppet.

Viivi Lehikoinen.
Bildtext Viivi Lehikoinen.
Bild: Lehtikuva

– Nu gick det inte alls som det skulle. Löpningen var jobbig. Jag var på något sätt medveten om vad jag gjorde och det började aldrig rulla på. Kanske det var spänningen som förstörde känslan. Mina första vuxna stortävlingar blev nu vad de blev. Just nu känns det ganska tomt, fortsätter hon.

Mäkitörmä långt från final

Senja Mäkitörmä lyckades inte heller ta sig till final i damernas kultävling. Kvalet höll hög nivå och det visade sig krävas 17,17 för att ta en plats bland de tolv främsta. Elva damer klarade kvalgränsen på 17,20.

Mäkitörmäs bästa resultat kom redan i den första omgången: 16,04. Inte dåligt, men inte tillräckligt bra, summerar kulstötaren själv.

– Det känns helt okej, men visst stör det alltid att inte gå vidare. Det var ändå mitt tredje bästa resultat för sommaren och att ens komma hit var sommarens huvudmål.

Senja Mäkitörmä ler brett.
Bildtext Senja Mäkitörmä.
Bild: Lehtikuva

– Den första stöten var bäst helt tekniskt sett, men jag var lite väl försiktig. Efter det försökte jag istället för mycket, analyserar Mäkitörmä efter kvalet.

Mäkitörmä, som också mästerskapsdebuterade på tisdagen, slutade 20:a i kvalet.

Artikeln uppdaterad kl 13.19, Raitanen var nästsnabbast, inte snabbast som det stod ursprungligen.

Diskussion om artikeln