Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Finländska Rosi Kämpe fick drömjobbet på Marvel Comics: Kvinnorna på frammarsch i superhjältarnas värld

Från 2018
Uppdaterad 07.08.2018 15:16.
Kvinna med kort violett hår poserar vid fönster i café
Bild: Eva Frantz

Också de mest avlägsna karriärdrömmarna kan gå i uppfyllelse, det är serietecknaren Rosi Kämpe ett levande bevis på. Just nu heter nämligen Rosis arbetsgivare Marvel Comics.

Anrika Marvel är en av de verkliga jättarna i serievärlden.

Huvudkontoret är beläget i New York och serieförlaget producerar numera inte bara tecknade serier utan också påkostade tv-serier och långfilmer om superhjältar såsom Spider man, X-men och Captain Marvel.

Hur lyckades då Rosi Kämpe, en ung serietecknare från Berghäll, få ett sådant här jobb?

- Många verkar tro att man som serietecknare först måste vara jättekänd på nätet, så man blir upptäckt av de stora serieförlagen. Men sanningen är att man måste vara aktiv själv, se till att ha en snygg portfölj och våga ta kontakt med folk och visa vad man kan.

Hur svårt kan det vara?

Rosi Kämpe har alltid velat arbeta som serietecknare, men sökte sig först till yrken som kändes mera riktiga, såsom grafiker.

- Jag tänkte väl att ingen som jag ändå någonsin skulle få arbeta för en jätte som Marvel eller DC Comics. Jag funderade ett tag på om spelvärlden skulle ha varit ett vettigare alternativ för mig eftersom spelindustrin är så stor i Finland.

Men ju mera serier Rosi läste, desto mera övertygad blev hon.

- Det här borde jag ju nog klara av, tänkte jag. Och då började jag ta reda på hur mina egna serietecknarförebilder hade tagit sig in i branschen och tog också kontakt med några av dem för att be om respons och tips.

Bjussig atmosfär

Bland serietecknare råder en väldigt generös stämning, berättar Rosi. Hon fick svar av sina idoler som gav henne konstruktiv kritik och förslag på sådant hon kunde utveckla i sitt tecknande.

- Tecknare är otroligt hjälpsamma när nya förmågor dyker upp, branschen är inte tävlingsinriktad på det sättet. Vi har koll på varandra och tipsar om bekanta tecknare när en arbetsgivare letar efter någon som tecknar på ett visst sätt.

Rosi Kämpe har tecknat i flera år och haft en mängd olika arbetsgivare. Hon har inte gått någon formell tecknarutbildning utan lärde sig tecknandet och bildberättandet genom att göra egna serier.

Marvel Comics är ett namn som till och med får den som inte är det minsta insatt i serievärlden att haja till.

- Haha, det är nog många bekanta som först nu fattat att jag gör serier ”helt på riktigt”, som ett jobb. Det är klart att det här uppdraget ger min karriär en ordentlig boost.

Enligt Marvel är Rosi den första finländska tecknaren som förlaget anlitat.

Tecknad maskerad figur
Bildtext Omslaget till en av tidningarna om Spider-Gwen, tecknat av den franska serietecknaren Bengal.
Bild: Marvel Comics, Bengal

Gwen vem?

Den karaktär Rosi Kämpe nu ska teckna är Gwen Stacy, alias Spider Gwen, alias Ghost Spider. Vem är hon?

- Gwen Stacy dök för första gången upp som Spindelmannens flickvän. Men hon var inte med speciellt länge, utan man tog livet av henne i serien och det var en stor tragedi.

Marvels serieuniversum består dock av flera parallella verkligheter, så kallade "multi verses".

Spindelmannen-verkligheten med Peter Parker i centrum är en huvudhandling, men i en annan verklighet vid namn Earth 65 lever Gwen Stacy och har hälsan. Och dessutom har hon fått spindelkrafter, precis som Peter Parker!

- Marvel skapar nya seriekaraktärer hela tiden, dessutom kan superhjältarma hälsa på i varandras verkligheter. Ett exempel är filmen Avengers: Infinity Wars som är aktuell just nu, med Daredevil Hulken och flera andra. Det här tänket förekom först i de tecknade serierna.

För några år sedan behövdes en handfull nya spindelkaraktärer för ett stort serie-event.

Spider-Gwen var en i mängden, men just den figuren blev så populär att det skenade iväg. Gwen fick en egen serie, skapad av Jason Latour och Robbi Rodrigez.

Två maskerade personer utklädda till superhjältar
Bildtext Spider-Gwen och Spiderman återförnade! Två seriefans deltar i Comic Con i San Diego i juli 2018.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

De två skaparna gjorde själva serien ett tag, men nu är det dags att ge över stafettpinnen till ett nytt team.

Manuset för de kommande serierna kommer att skrivas av amerikanska Seanan McGuire och illustreras av Rosi Kämpe.

- Vi är de första som får leka med den här figuren sedan skaparna själva, det är jättespännande.

Var diskret, annars kanske Musse Pigg-juristen hör av sig

Hittills har samarbetet mellan Rosi och manusförfattaren McGuire fungerat bra.

- Ibland när jag får ett manuskript som ska illustreras ingår väldigt tydliga instruktioner. En del författare skriver till och med vilken bildvinkel jag ska teckna från. Författaren jag arbetar med just nu ger mig ganska fria händer. Ja, och så ses det hela förstås över av Marvels redaktörer som godkänner allt under arbetets gång. Men det har fungerat bra och varit väldigt kul!

Ett jätteföretag som Marvel har förstås rigorösa sekretesskrav på sina anställda. Rosi Kämpe har inte fått visa upp mera än någon enstaka skiss av det arbete hon gjort med Spider Gwen.

- Om jag skulle avslöja mera om handlingen och innehållet i de kommande serierna skulle jag säkert blir av med jobbet. I värsta fall skulle väl Disneys advokater (Disney äger Marvel) knacka på dörren också.

Maka på er Batman och Spindelmannen, nu kommer de kvinnliga hjältarna

Rosi Kämpe har älskat serier hela livet. Under de senaste åren har dessutom kvinnliga superhjältar börjat dyka upp i allt större utsträckning, och det gläder henne.

- Dels har man skapat helt nya kvinnliga hjältar, dels har man gett redan existerande hjältar ett lyft. De kvinnliga hjältarna har gjorts mycket mera spännande, de är inte bimbos i avslöjande små dräkter utan har både styrkor, svagheter och snygga kläder.

Ett exempel på det här är just Gwen Stacy, som både skapades och togs av daga för att föra handlingen om Spindelmannen vidare. När hon nu gjort comeback i sin egen rätt har läsarna jublat.

Kvinnliga serieskapare ger superhjältinnorna ett lyft

Marvels största kvinnliga superhjälte är Captain Marvel. Också hon har fått en ordentlig makeover under senare tid.

Ursprungligen kallades karaktären Ms. Marvel och var rätt lik Pamela Andersson med långt hår och ytterst små kläder. Nu har karaktären avancerat till kapten, fått en kraftfull hjälte-stil och en mera täckande overall.

Nästa år blir Captain Marvel film med Brie Larson (känd bland annat från filmen Room) i huvudrollen.

- Man verkar äntligen ha insett att det är en massa kvinnor som läser serier, en del mätningar har till och med visat att vi är i majoritet bland läsarna. Då räcker det inte längre att skapa kvinnliga seriefigurer som bara ska tilltala den manliga blicken, säger Rosi.

Enligt Rosi märks det också att flera kvinnliga författare och tecknare har börjat etablera sig hos de stora serieförlagen.

Sammabiten kvinna med svärd
Bildtext Red Sonja på bioduken 1985, spelad av Brigitte Nielsen.
Bild: imago/United Archives/ All Over Press

- En av mina favoriterseriefigurer är Red Sonja. Hon må vara en krigarkvinna i metallbikini, men sedan kvinnliga seriemakare tog över har hon blivit mycket intressantare. Bikinin är kvar, men hon tillåts vara en skitig och bråkig barbar. Sådana hjältar gillar jag.

De är ändå inte automatiskt så att kvinnliga serieskapare skulle få ansvar för de kvinnliga hjältarna och manliga skapare för de manliga.

- Nej, det är ganska jämt fördelat, faktiskt. Man utgår främst från tecknarnas stil och försöker få det hela att passa ihop.

Hoppas på flera finländska förmågor

I Finland finns det gott om skickliga serietecknare. Ändå är det rätt få som tar sig ut på den internationella marknaden. Rosi Kämpe tror det här kan bero på en viss kulturskillnad.

- I Finland är serieteckandet ansett, man ser det som en konstform. Och det är positivt, för i USA är det ibland tvärtom. Där ses serier som lätt underhållning och inte konst. Men samtidigt kan den finländska inställningen göra att man inte vågar sig ut på fältet på allvar, de som skulle vilja teckna för de stora serieproducenterna vågar inte ge sig till känna.

Men det lönar sig att vässa både pennan och armbågarna, tycker Rosi.

- Det finns en massa kunniga människor ute i stora världen som gärna hjälper en på vägen!

Det första numret av Spider Gwen: Ghost Spider med Rosi Kämpes illustrationer utkommer i slutet av oktober. Den som vill köpa sig ett stycke finländsk seriehistoria får hålla utkik på nätet och gärna vara snabb.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln