Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polis väckte rabalder på Twitter: "Du kan visa riktningstecken med andra lemmar än armen"

Från 2018
Polkupyöräilijä odottaa liikennevalon vaihtumista.
Bildtext Också cyklar ska bättre signalera sina svängar och andra beslut i framtiden.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Den nya vägtrafiklagen godkändes i slutet av juni och väntar nu på presidentens underskrift. Polisinspektör Konsta Arvelin berättade på Twitter om en detalj i den nya lagen, fick svar, och satte igång en debatt.

"Visste du att då den nya vägtrafiklagen träder i kraft måste du visa riktningstecken 1) i god tid innan den tilltänkta åtgärden 2) under hela den tid åtgärden pågår?"

Så skrev Arvelin på Twitter den 5 augusti, och tillade att han tycker det är en utomordentlig förnyelse och att det lönar sig att börja öva på det tidigarelagda blinkandet redan nu.

"Punkt nummer 2 gäller knappast cyklister?" frågade sedan Twitteranvändaren Jarmo Makkonen. De svar han fick av Arvelin fick Twitter i Finland att blossa upp till diskussion.

Först svarade Arvelin att det gäller också cyklister: Du ska visa att du svänger under hela svängen. Makkonen kritiserade det att inspektören tycker det är säkert att svänga med bara en hand på styret.

- Nog kan man visa riktningstecknet med andra lemmar. Alternativt sätter du blinkers på din cykel. Alternativ finns nog, svarade Arvelin.

Experter är skeptiska. Till Kaleva säger Uleåborgschefen på trafiksäkerhetsorgansiationen Liikenneturva, Rainer Kinisjärvi, att det låter otroligt.

- Jag måste säga att jag är ganska förvånad om man måste visa riktningstecken hela tiden, säger Kinisjärvi.

- Det låter som en ganska underlig tanke att visa det under hela svängen. Och att visa det med en annan lem eller kroppsdel än armen låter som en ytterligare hejdlös idé. Då skulle jag nog hellre gå för en teknisk lösning, som blinkers, till cykeln.