Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den franska vinskörden ser ut att bli bra efter ett dåligt år 2017 - hettan kom i rättan tid

Från 2018
Vingård i södra Frankrike 2014
Bild: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Samtidigt som det mycket varma vädret har orsakat skördeskador i till exempel Tyskland, Sverige och Finland ser de franska vinodlingarna ut att klara sig rätt bra i år.

De franska vinodlarna säger att hettan kom i rättan tid. Jordbruksminister Stephane Travert säger att vinskörden väntas bli större än genomsnittet.

I fjol var skörden däremot mycket dålig och i våras oroade sig många odlare för ytterligare ett dåligt år efter att hagelstormar hade skadat vinodlingar på olika håll i landet.

Stormarna skadade de nya skotten och ledde tillsammans med de rikliga regnen till alltför fuktiga förhållanden och problem med mögel. Möglet är speciellt utmanande för det växande antalet vinodlare som undviker bekämpningsmedel.

Vin
Bild: Juha-Pekka Inkinen

Den senaste tidens torra hetta har hjälpt de flesta gårdar att bekämpa möglet. På grund av nederbörden tidigare i år har de inte heller behövt skörda druvorna i förtid för att undvika att de skrumpnar i värmen.

Hittills har man bara i regionerna Champagne och Alsace planerat att skörda i förtid senare den här månaden.

Talesmannen för vinodlarna i Alsace Frediric Bach säger att skörden i år kommer att bli av extremt tidigt, men att rankorna är i utmärkt skicka och druvorna håller på att mogna bra. I regionen Fitou har skörden för sin del kommit i gång två veckor senare än i fjol.

Den europeiska vinproduktionen sjönk under fjolåret till nivåer som inte setts sedan andra världskriget. Orsaken var det extrema vädret. En sen köldknäpp i Bordeaux i fjol minskade skörden med 40 procent.

Källa: AFP

Bordeauxvin hälls i glas under en vinmässa i Bordeaux i Frankrike.

Frankrike kan få sin sämsta vinskörd sedan 1945

Två köldknäppar inföll under en vecka i april.

Diskussion om artikeln