Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sent tapp av FC Honka i Litauen – inledde Champions League-kvalet med oavgjort

Från 2018
FC Honkas SiniVehviläinen.
Bildtext FC Honkas Sini Vehviläinen gjorde 1-0 från straffpunkten.
Bild: Yle / Mattias Simonsen

FC Honka var svidande nära en trepoängare i den första matchen i damernas Champions League-kval i Litauen. En sen kvittering av värdlaget Gintra gör vägen mot det egentliga slutspelet senare i år aningen krokigare för Esbolaget.

FC Honka inledde alltså sitt kvalspel till damernas Champions League på tisdagskvällen i litauiska Alytus med att spela 1-1 mot Gintra.

Genombrottet i en jämn och tuff första halvlek kom efter en halvtimme när Gintra-kaptenen Vestina Neverdauskaité gjorde ner Ella-Rosa Huusko i straffområdet.

Sini Vehviläinen stegade fram och satte bollen säkert i mål från elva meter.

I den andra halvleken växte trycket mot Paula Myllyoja i FC Honka-målet och Gintra kom till flera heta lägen utan att få hål på Esbolaget.

Trots att värdlaget vann både hörn-, skott-, och anfallsstatistiken klart lyckades Honka försvara sin knappa ledning i 90 minuter, men på tilläggstid var olyckan framme.

Ett längre anfall efter en offensiv frispark slutade i att Anastasia Filenko nickade in 1-1 bollen från nära håll via händerna på Myllyoja i målet.

I torsdagens första match slog NSA Sofia från Bulgarien färiska EBS/Skála med klara 3-0 efter bland annat två mål av landslagsanfallaren Valentina Gospodinova.

FC Honka ställs på fredag mot NSA och avrundar kvalturneringen med match mot EBS/Skála.

Bara gruppvinnarna är garanterad ett avancemang till slutspelet senare i år medan de två bästa grupptvåorna i de tio grupperna också avancerar (totalt 12 lag).

Damernas Champions League-kval, grupp 9, Alytus:

7.8
NSA Sofia - ESB Skála 3-0 (2-0)
Gintra - FC Honka 1-1 (0-1)

10.8
FC Honka - NSA Sofia
Gintra - ESB Skála

13.8
NSA Sofia - Gintra
ESB Skála - FC Honka (spelas i Marijampole)

Diskussion om artikeln