Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Trodde hon skulle dö för några år sedan – sjukdomar däckade Annimari Korte totalt, nu gör 30-åringen osannolik EM-debut

Från 2018
Uppdaterad 08.08.2018 20:18.
Annimari Korte.
Bildtext Annimari Korte har stått för en otrolig comeback.
Bild: SUL / Anssi Mäkinen

Annimari Korte har gjort en makalös resa fram till friidrotts-EM i Berlin. För två år sedan låg Helsingfors IFK- och FC Barcelona-häcklöparen tio kilogram tyngre på stranden utan större tankar på en toppidrottskarriär. Men drömmen slocknade aldrig.

Skulle potentiella finländska EM-idrottare i Berlin ha listats för två eller fyra år sedan skulle knappast någon ha ristat in Annimari Kortes namn. Inte ens hon själv.

Men efter fyra mellanår från idrotten förbereder sig hon för EM-försöksheat på 100 meter häck. Och då stör inte en liten bihåleinflammation alltför mycket.

– Jag var sjuk under helgen och gjorde en träning lite trött, men knappast påverkar det alls. En mindre flunssa stör inte när man haft så stora bekymmer som jag haft.

Månader med oavbruten feber

Annimari Korte sprang i en knapp handfull juniormästerskap före decennieskiftet och klarade B-gränsen till hemma-EM i Helsingfors 2012 (fick inte tävla i.o.m. att Nooralotta Neziri klarade A-gränsen), men samma höst började mardrömmen.

Det började hugga till i bröstet och Korte fick jobbigt att andas. Hon diagnosticerades för Tietzes syndrom, en kronisk inflammation i bröstbenet där smärtan jämförs med en hjärtattack.

Korte hade ständig feber och svårt att leva ett vanligt liv innan läkarna fick symptomen under kontroll med hjälp av kortison. Men då tog följande åkomma vid.

Annimari Korte löper häck.
Bildtext Annimari Korte har jobbat som journalist vid några tidigare friidrottsmästerskap, men får nu tävla själv.
Bild: All Over Press / Vesa Pöppönen

På grund av en kronisk inflammation i matstrupen svullnade halsen upp med jämna mellanrum och Korte höll på att kvävas varje gång hon åt. Värst var det i november 2014, då maten fastnade i halsen. Hon hann redan tänka ”nu dör jag”.

Korte fick inte ett ord ur sig och kunde därmed inte ringa nödnumret, men mamman förstod vad som höll på att hända och kallade på hjälp.

Annimari Korte överlevde.

– Jag hade som värst feber flera månader i sträck och kunde inte svälja någonting. Jag orkade inte lämna hemmet och en del dagar klarade jag inte alls av att stiga upp ur sängen.

– Visst var det oerhört tungt men som tur blev det bättre, för mycket längre till hade jag inte orkat.

Hade du för ett par år sedan trott att du ännu skulle springa i ett mästerskap?

– Verkligen inte. Det ploppade just upp en påminnelse på Facebook från exakt två år tillbaka då jag ligger på någon strand och väger tio kilo mer. Inte hade jag trott på det här då.

Drömmen slocknade aldrig

Till slut fann läkarna orsaken. Korte visade sig vara allergisk mot nästan all mat.

Med rätt diet har symptomen tyglats och Korte kan igen leva ett normalt liv. Och idrotta på toppnivå.

Annimari Korte och Reetta Hurske.
Bildtext Korte och Reetta Hurske tog tillsammans med Nooralotta Neziri hand om Finlands tre EM-platser på 100 meter häck.
Bild: All Over Press / Vesa Pöppönen

Hoppet föddes igen förra sommaren när Korte återvände till löparbanorna. Hon hade inga förväntningar på sig själv och skämtade om att underskrida 14 sekunder.

Det lyckades med råge. Korte nosade genast på sina personliga rekord – och i sommar har hon sprängt banken.

Hon har förbättrat sitt personbästa med sammanlagt 32 hundradelar till 13,14 och underskred EM-gränsen 13,25 i Spanien juni. Hon säkrade EM-platsen genom att ta FM-silver bakom Neziri för två veckor sedan.

– Drömmen om att springa i stortävlingar och komma under 13 sekunder har aldrig försvunnit, och nu har jag visat att allting är möjligt, säger Korte.

Tränaren missnöjd med det mesta

Korte bor i Valencia, dit hon flyttade från Barcelona i våras. I Valencia tränar hon under rutinerade Rafa Blanquer, som stuvat om träningen totalt. Endast tekniken sitter – i övrigt är det mesta fortfarande fel enligt 72-åringen.

– Jag skickade en video på mina sista träningar här i Berlin och han svarade bara att ”det här och det här måste korrigeras”, skrattar Korte.

Annimari Korte.
Bild: Lehtikuva

Blanquer och Korte har dessutom varit tvungna att jobba med en skadesargad kropp. Efter att sjukdomarna släppt greppet har Korte haft bekymmer med benen och fötterna.

– Jag har fortfarande mycket utrymme för förbättring. Jag har endast fått träna frisk i sex veckor i år och får jag förbereda mig fullt ut till nästa säsong kan det bli riktigt bra.

På sikt blickar hon mot Neziris finländska rekord 12,81. Det får ändå sannolikt vänta till kommande säsonger. Nu ligger fokus på EM i Berlin, där Annimari Korte jagar semifinalplats på 100 meter häck på onsdag klockan 11.10.

Diskussion om artikeln