Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Spanskt jaktplan avfyrade av misstag en luftvärnsrobot i estniskt luftrum

Från 2018
Uppdaterad 08.08.2018 06:10.
Eurofighter plan.
Bildtext Eurofighterplan av den typ som avfyrade roboten.
Bild: Peter Brogden

Ett spanskt Eurofighter Typhoon-plan avfyrade en luftvärnsrobot i Estlands luftrum på tisdagseftermiddagen. Amraam-robotarna har en självförstörelsemekanism men den kan ha landat på marken och inte detonerat.

Luftvärnsroboten kan ha avfyrats genom ett mänskligt misstag eller ett tekniskt fel. Estlands försvarsmakt letar efter den som bäst.

Amraam-missil.
Bildtext Amraam-robot.
Bild: Johann Brandstatter / Alamy Stock Photo

Roboten är strax under fyra meter lång. Den avfyrades i närheten av Otepää i södra Estland. Amraam-robotar har en räckvidd på 100 kilometer, och den här robotens sista kända position var cirka 40 kilometer norr om Tartu.

Roboten har en 10 kilograms sprängladdning. Om den detonerade i luften kan man ha sett det i klart väder, enligt den estniska försvarsmakten.

Enligt flygvapnets kommendör Riivo Valge är det den första incidenten i sitt slag i Estland, och säger också att dylika händelser är ovanliga världen över. Han tycker inte man ska spekulera i orsakerna.

- Det kan röra sig om ett tekniskt fel och inte pilotens misstag, säger Valge till tidningen Postimees.

De spanska stridsflygen utgör en del av den roterande Natostyrkan som har som uppgift att försvara luftrummet ovanför Baltikum.

Diskussion om artikeln