Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Konstens natt värmer upp inför jubileum med mer program än någonsin

Från 2018
Konstens natt i Åbo 2017.
Bild: Yle/Fredrik Häggman

Det blir över 100 programnummer och mer än 200 artister som ställer upp för att göra årets Konstens natt i Åbo. Det svenska programmet tar kulturupplevelserna till helt nya platser.

Konstens natt i Åbo står för dörren. Det blir program på finska och svenska och i år utlovas mer konstupplevelser än någonsin tidigare. Artisterna och programnumren är rekordmånga på torsdag, nästa vecka. Nästa år ordnas evenemanget för 30 gången, så nu blir det också något av en uppvärmning inför jubileet.

Nu går konstnatten tillbaka till rötterna. Det blir större betoning på genuina kulturupplevelser och mindre av kommersiella program. Det säger Maria Hjerpe, intendent för föreningen Kungsvägens musiker som nu koordinerar Konstens natt för tredje året.

Förberedelserna började på våren med förfrågningar till de som varit med tidigare år och det egentliga arbetet inleddes i juli.

Hjerpe säger att årets program både skiljer sig och är lika som tidigare år.

– På det sättet skiljer det sig att mångfalden är större än tidigare år, men mycket är också lika om vi tänker på vanliga aktörer som bokaffärer, gallerier och teatrar som också är med.

Det svenskspråkiga programmet har hittills funnits på Gillesgården på Auragatan, men på grund av en renovering fick arrangörerna hitta ett nytt ställe. Ny adress är Biskopsgatan och kvarteren kring Åbo Akademi. Kaj Wallenius har hållit i trådarna för det svenskspråkiga programmet och han tror att publiken hittar dit.

– Vi har allt under kontroll, vi har en scen vid Sibeliusmuseum, men också program på restaurangen där bredvid och på Åbo Akademis bibliotek.

Programmet börjar vara spikat, men om någon vill anmäla sig ännu i sista minuten med något program, så är det bara att höra av sig, säger Wallenius.

Koreografen och dansaren Marjan Raar bjuder tillsammans med Linda Holmström på smakprov ur deras gemensamma dansföreställning Kånken på Sibeliusmuseum. Dansproduktionen behandlar tid och åldersskillnad, berättar Raar. Efter Åbo drar de vidare till Åland för att sätta upp Kånken som utomhusföreställning och efter det till Berlin. Nästa år är de tillbaka på scenen i Åbo för att ge en bearbetad version av föreställningen.

Diskussion om artikeln