Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Säkerhetsexpert är inte rädd för nöjesparker trots olyckan på Borgbacken: "Risken för en betydande olycka är en på 16 miljoner"

Från 2018
Uppdaterad 10.08.2018 17:14.
Bläckfisken på Borgbacken.
Bildtext Olyckan som inträffade på Borgbackens utreds av säkerhets- och kemikalieverket Tukes.
Bild: Lehtikuva

På Borgbacken i Helsingfors fortsätter utredningen av måndagens olycka, där en nioårig flicka föll ur den så kallade Bläckfisken under en åktur. Flickan skadade armbågen i olyckan.

Borgbacken har ännu inte hittat någon klar orsak till olyckan. Nu går man igenom olika scenarier – bland annat om säkerhetsbågen öppnades under åkturen.

Enligt Borgbackens vd Pia Adlivankin ska säkerheten förbättras i den karuselliknande apparaten. Eventuellt kommer det att ske genom införande av säkerhetsbälten.

Också säkerhets- och kemikalieverket Tukes utreder olyckan. Markus Mesimäki på Tukes berättar i Yles morgon-tv om hur en olycka utreds.

- Polisen ansvarar för själva olycksutredningen, men vi går också igenom vad som skett. Vi får en utredning av tjänsteproducenten om vad de ska göra för att förbättra säkerheten. Före apparaten tas i bruk igen bedömer vi huruvida den är tillräckligt säker, berättar Mesimäki.

Säkerheten i nöjesparker följs upp kontinuerligt.

- Övervakningen är både förebyggande och reaktiv. Vi gör kontroller enligt riskbedömningar, berättar Mesimäki.

Det senaste året har tjänsteproducenter för inomhusaktiviteter granskats noga för säkerhetsrisker.

Tryggt att besöka nöjespark

Enligt Mesimäki är det svårt att säga om det finns några typiska risksituationer i nöjesparker i Finland.

- Det kan till exempel hända att en maskin stannar. I sådana fall går vi igenom det skedda och hur man på förhand varit förberedd på situationen, berättar han.

Pariserhjulet i Helsingfors
Bildtext Betydande olyckor i nöjesparker är ytterst ovanliga.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Överlag är det tryggt i nöjesparker. Med tanke på de stora mängderna människor som besöker nöjesparker, är olyckor mycket ovanliga.

- Nöjesparkernas organisation IAAPA har räknat ut att chansen är en på 16 miljoner att du råkar ut för en mer betydande olycka när du besöker en nöjespark, berättar Mesimäki.

Med en betydande olycka avses en som föranleder en sjukhusvistelse på över ett dygn. Undersökningen baserar sig på statistik från USA och Kanada.

Mänskliga faktorer ofta orsak till olyckor

Övervakningen av säkerheten varierar från land till land. Också i Norden finns det variationer. Till exempel i Norge och Sverige är övervakningen spridd på olika myndigheter, i motsats till Finland där den är centraliserad.

- Det finns inte något EU-direktiv som reglerar verksamheten, berättar Mesimäki.

Mesimäki berättar att han själv vågar besöka nöjesparker utomlands. Det viktiga är att bekanta sig med säkerhetsanvisningarna och följa dem.

- Många olyckor har att göra med mänskliga faktorer, till exempel kundens eget beteende, därför är det viktigt att följa säkerhetsanvisningar, säger Mesimäki.

Det gäller också att själv vara observant och försöka lägga märke till eventuella brister när man befinner sig i en nöjespark.

- Själv lägger jag märke till om det finns tillräckligt med personal och hur det ser ut allmänt i nöjesparken. Man märker nog hur den rådande säkerhetskulturen är, säger Mesimäki.

Följande mening lades till 10.8.2018: "Undersökningen baserar sig på statistik från USA och Kanada."

Diskussion om artikeln