Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Iván Duque svors in som president i Colombia – hur kommer det att gå för fredsavtalet med FARC?

Från 2018
Colombias president Iván Duque håller tal efter att ha tagit över presidentämbet i augusti 2018.
Bildtext Iván Duque blev vald till president i Colombia efter att ha fört en högerpopulistisk kampanj.
Bild: EPA

I Colombia har den nya högerkonservativa presidenten Iván Duque svurits in. Han har lovat att "korrigera" fredsavtalet med FARC-gerillan.

Duque vann det första presidentvalet som ordnats i landet efter fredsavtalet med vänstergerillagruppen FARC år 2015.

En av farhågorna är att Duque kommer att riva upp avtalet. Han har flera gånger utlovat att vidta vad han kallar "korrigerande åtgärder" i det gällande avtalet.

Duque fick 54 procent av rösterna i presidentvalets andra omgång i juni. Hans motståndare, vänsterkandidaten och borgmästaren för Bogota, Gustavo Petro, fick se sig besegrad med 42 procent av rösterna.

Fredsavtalet innebar i praktiken ett slut på 50 år av inbördeskrig och möjliggjorde att gerillan formades om till ett politiskt parti.

Den tidigare presidenten Juan Manuel Santos tilldelades Nobels fredspris med anledning av hans insatser för fredsprocessen i landet.

Duque har också sagt att den andra vänstergerillan i Colombia, ELN, ska förbereda sig på att fredsförhandlingarna kommer att bli tuffare än under Santos tid vid rodret.

Demonstrationer runtom i landet

Flera tusen demonstranter protesterade under invigningsceremonin i Bogotá. Bland andra FARC-ledaren Rodrigo Londono och oppositionssenatorn Ivan Cepeda höll brandtal.

- Vi är förberedda för dialog, men vi är samtidigt redo för handling om Duques beslut begränsar medborgarnas rättigheter, sa Cepeda.

Även i tiotals mindre städer har demonstrationer mot Duque gått av stapeln. Demonstranterna bar vita flaggor och skyltar där de krävde att fredsavtalet respekteras.

Diskussion om artikeln