Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Jari Sillanpää köpte metamfetamin för över 23 000 euro – åklagaren yrkar på villkorligt fängelse

Från 2018
Uppdaterad 08.08.2018 12:42.
Programmet är inte längre tillgängligt
Jari Sillanpää berättar om sin situation i rättegångspausen (på finska) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Sångaren Jari Sillanpää erkänner sig skyldig till narkotikabrott. Under åren 2014–2018 köpte Sillanpää metamfetamin sammanlagt 35 gånger. Dessutom fastnade han i tullen på väg hem från Thailand med 0,5 gram metamfetamin i bagaget.

Ett större medieuppbåd väntade när Sillanpää anlände till Helsingfors tingsrätt vid 9-tiden på onsdag morgon.

Till journalisterna på plats konstaterade sångaren med ett leende att det kändes som att vara i Hollywood. Han sade också att han inte har använt droger på fyra månader.

– Livet är bättre utan droger.

Köpte 118 gram metamfetamin

Sillanpää står åtalad för två fall av narkotikabrott. Åklagaren Nina Keskinen yrkar på villkorligt fängelse.

Det ena åtalet gäller innehav av narkotika. Under en resa till Thailand i februari–mars ska Sillanpää ha köpt och använt 10 gram metamfetamin. På hemvägen stoppades han i tullen på Helsingfors-Vanda flygplats med 0,5 gram metamfetamin i bagaget.

Enligt Sillanpääs advokat Riitta Leppiniemi hade sångaren inte för avsikt att smuggla in narkotika i landet. Han erkänner ändå att han köpt droger för eget bruk i Thailand.

Den andra delen av åtalet handlar om att Sillanpää under en period på flera år införskaffade totalt 118 gram metamfetamin till ett värde av 23 600 euro.

Mängden har slagits fast utgående från meddelanden som skickats mellan Sillanpää och langarna.

Narkotikan köptes vid 35 olika tillfällen. Via sin advokat säger Sillanpää att mängden låter stor, men medger att det är korrekt.

Sångaren har köpt drogerna för eget bruk men också erbjudit drogerna åt vänner.

Sammanlagt 12 personer står åtalade

Förutom Sillanpää står 11 andra personer åtalade i narkotikahärvan.

Den huvudåtalade är en man som tagit in narkotika från Amsterdam och Bangkok till Finland och sedan sålt det vidare till bland annat Sillanpää. Mannen står åtalad för grovt narkotikabrott.

I januari i år dömdes Sillanpää till 50 dagsböter på sammanlagt 24 000 euro för narkotikainnehav och rattfylleri.

Diskussion om artikeln