Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kristiina Mäkelä efter kanonkvalet i EM: ”Jag siktar på medalj och vågar också säga det högt”

Från 2018
Uppdaterad 08.08.2018 13:39.
Mäkelä klart över kvalgränsen - Spela upp på Arenan

14,24 i det första försöket. Kristiina Mäkelä visade direkt att hon är i toppform då kvalet i damernas tresteg gick av stapeln i Berlin. Nu nöjer hon sig med inget mindre än medalj i finalen.

Statistikåttan Mäkelä visade att hon är i toppform då hon redan med sitt första försök flög över kvalgränsen på 14,05. Hoppet mättes 14,24.

– Det var inte ens ett särskilt bra hopp, jag kom lite snävt till plankan, och det finns mycket reserver kvar i kroppen. Jag har hela tiden siktat på medalj, och vågar också säga det högt. Nu känns den ännu närmare, säger Mäkelä.

Trestegskvalet fördröjdes ett bra tag av problem med mätapparaturen på grund av ett strömavbrott på Olympiastadion i Berlin, men det störde inte Mäkelä.

– Det var väldigt varmt men jag höll huvudet kallt och gjorde som tur en jättekort uppvärmning. Det lönade sig verkligen, säger Mäkelä.

– Det hänger ihop med rutinen jag har från stora mästerskap, att man vågar hålla uppvärmningen väldigt, väldigt kort. Varenda en stortävling är lika värdefull, oavsett i vilken form du är.

Enormt stöd

Nu är formen på topp för Mäkelä, som deltagit i åtta internationella mästerskap från och med inomhus-EM 2015. Den bästa placeringen är sjätte från inomhus-VM 2016, i EM försvarar hon en nionde plats från Amsterdam senare samma år.

Kristiina Mäkelä.
Bildtext Mäkelä nöjd med publikstödet.
Bild: Lehtikuva

Mäkelä fick rikligt med stöd under kvalet. Orimattilaborna har vallfärdat till Berlin för att se ortens stora hopp.

– Alltså vad i helsike?! Jag funderade om här finns andra än finländare, helt otroligt. Jag är jättestolt över mina stödgrupper, kanske det var det som bar mig långt, skrattar hon.

Nytt rekord fullt möjligt

Mäkelä hade en lysande tävling i Kalevaspelen i Jyväskylä för två veckor sedan med fem hopp över 14 meter. Det längsta bar 14,31 – sju centimeter över det tidigare personbästa från OS-kvalet i Rio de Janeiro.

– Jag har inte haft något perfekt hopp i år, men det är också överlag sällsynt i tresteg. Men det ger självförtroende att man kan hoppa på den här nivån även med ett lite misslyckat hopp.

– Löpningen var fortfarande långt ifrån perfekt, men om det far så här långt med ett sånt hopp, så ska det nog gå riktigt långt på fredag.

Mäkelä var åtta i ett högklassigt kval. Greklands Paraskevi Papahristou nådde längst med 14,49, Israels Hanna Minenko kom tvåa med 14,41 och Tysklands Neele Eckhardt trea med 14,33. Sammanlagt var sex hoppare över 14,30.

Vad krävs för medalj?

– Det kan hända att man måste hoppa 14,50. Det räcker åtminstone helt säkert. Ett brons kan också lossna med ett resultat över 14,30, men så många hoppade bra redan i kvalet att jag tippar att det krävs över 14,50.

Och det har du i kroppen?

– Definitivt!

Finalen i damernas tresteg kör igång klockan 21.07 på fredag.

Artikeln uppdaterad med kommentarer klockan 13.40.

Diskussion om artikeln