Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Micke Björklund reser runt i östra Nyland - lever på enbart närproducerat

Från 2018
Närmat i östra Nyland - Spela upp på Arenan

Ålandskocken Micke Björklund kommer till östra Nyland för att hitta de bästa och mest intressanta närproducerade råvarorna. I projekt Närmat är utmaningen att leva på enbart närproducerade råvaror i 5 dagar.

Mickes matresa i östra Nyland börjar måndagen den 27 augusti och fredagen den 31 augusti avslutar han med att kocka live inför publik i Runebergsparken i Borgå.

Du kan följa med allt Micke gör under veckan på en liveblogg på Yle Östnylands sida.. Micke bjuder också på en del recept så att du själv kan laga de läckerheter som han skapar under veckan.

Regler för Mickes Närmatsutmaning

  • Närmat bygger till 100 % på de tips vi får in av dig. Det är alltså du som bestämmer vilka östnyländska råvaror som landar på Mickes tallrik.
  • En råvara får användas endast en gång.
  • En privatperson eller producent får bidra med råvaror endast en gång.
  • All mat - morgonmål, lunch och middag - skall vara producerad inom en radie på 30 kilometer.
Karta över området för Närmat Östra Nyland
Bildtext Karta över området för Närmat i östra Nyland. Micke rör sig på inom en radie på 30 kilometer från Sannäs

Som ressällskap har Micke med sig sin parhäst Matias Jungar. Varje dag samlar Micke och Matias in råvaror och när korgen är full slår de sig ner i första bästa kök och bjuder på mat.

Både i Västnyland och i Österbotten fick vi in över 150 tips

Micke, det är tredje gången gillt, Närmat har tidigare gjorts i Västnyland och Österbotten. Vad väntar du dig av östra Nyland?

- Jag har rest runt en del och vet att där finns många duktiga producenter som dessutom är bra på marknadsföring. Närheten till Ryssland är också intressant, märks det månne i matkulturen?

- Jag hoppas att både privatpersoner och producenter hör av sig, jag är ju nyfiken på allt. Både i Västnyland och i Österbotten fick vi in över 150 tips. Jag hoppas ju förstås att östra Nyland slår det, skrattar Michael.

Micke Björklund och Matias Jungar får en grävling av
Bildtext I Österbotten erbjöds Micke grävling, mera sådant tack!
Bild: Yle

Har du speciella önskemål om råvaror?

- Ja, jag kommer aldrig att glömma det första tipset någonsin som vi fick i Österbotten, då var det någon som erbjöd en grävling. Jag tillreder gärna vilda djur och fåglar eller specialiteter från växtriket. Ju större utmaningar desto roligare, jag triggas av överraskningar! Det enda jag önskar är att folk inte städar innan vi kommer - då blir jag så rädd för att stöka till det.

Micke kockar live i Runebergsparken – östnyländsk matfest

Fredagen den 31 augusti blir det östnyländsk matfest i Runebergsparken med start kl 18.00. Du kan också handla närproducerad mat direkt av producenterna vid en extra insatt reko-utdelning kl 17.00.

I de lokala rekogrupperna (Öst-Nyland/Itä-Uusimaa, Lovisa, Liljendal, Borgå) kan du göra dina beställningar på förhand och se vilka producenter som är på kommande.

Kl 18.00 kör Micke igång med att kocka live av de bästa råvarorna i nejden och dela med sig av sina bästa matlagningstips.

Micke Björklund och Matias Jungar i Stallörsparken
Bildtext Skratt och matglädje utlovas när Micke kockar live i Runebergsparken
Bild: Yle

Hur tipsar jag om råvaror, mina egna eller andras?

Skriv in dina tips i kommentarsfältet, ring eller texta Micke direkt (041-4723441 från och med måndagen den 27 augusti) eller gå in på Yle Östnylands FB-sida där Närmat kommer att vara aktivt hela veckan.

Eventuellt dyker vi upp på din gård!

På andra språk

Diskussion om artikeln