Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Musk vill köpa ut Tesla från börsen - oklart om utspelet lyckas

Från 2018
Elon Musk, miljardären som leder rymdbolaget SpaceX och elbilstiillverkaren Tesla.
Bild: EPA/BEN MACMAHON

Teslas vd och storägare Elon Musk meddelade på tisdagen via Twitter att han överväger att köpa ut elbilstillverkaren från börsen.

Beskedet har väckt spekulationer om vad teknologimiljardären Musk är ute efter - försöker han straffa placerare som genom att blanka Teslas aktier kan göra en vinst om aktiekursen sjunker och förlorar då kursen stiger?

Vad är blankning?

Musk själv säger på Twitter att det skulle vara mera friktionsfritt att leda Tesla som privatägt bolag än som börsbolag. Dessutom skulle den negativa propagandan från blankarna upphöra, skriver han. Musk äger cirka en femtedel av Tesla.

Musk skriver i ett brev till bolagets anställda att Tesla i egenskap av världens mest blankade aktie innebär att ett stort antal människor vinner på att attackera bolaget.

Som privatägt bolag skulle Tesla enligt Musk inte längre tvingas fatta kortsiktiga beslut för att blidka aktieägarna.

Inte ett skämt?

Musk har betecknats som en excentrisk person och på första april i år meddelade han att bolagets trots intensiva ansträngningar, inklusive massförsäljning av påskägg har gått i konkurs, mer än du kan tro.

En potentiell köpare bekantar sig med en Tesla Model 3 hos en bilhandlare i Boston den 7 augusti 2018.
Bildtext En potentiell köpare bekantar sig med en Tesla Model 3 hos en bilhandlare i Boston den 7 augusti 2018.
Bild: EPA-EFE/CJ GUNTHER

Aprilskämtet ledde till ett kursfall på 22 procent, men hans färska tweetar om biltillverkaren resulterade i en kursuppgång på 11 procent - något som kostade blankarna stora summor om de avslutat sina blankningspositioner.

Att aktien steg 11 procent till nära 380 dollar efter Musks tweet kan ses som ett tecken på att marknaden inte litar fullt ut på att Musk kommer att kunna genomföra affären.

En av Teslas kritiker säger i Bloomberg att aktiekursen borde ha stigit till närmare 420 dollar om Musks utspel var trovärdigt. Musk meddelade ju i tweeten att han skulle köpa ut de nuvarande aktieägarna för 420 dollar per aktie.

Enligt Musk kan de som vill förbli delägare via ett arrangemang utanför börsen.

Största affären i sitt slag

Tesla skulle behöva tiotals miljarder dollar i finansiering för att kunna köpa ut aktieägarna. Det är enligt Bloomberg den största affären i sitt slag. Enligt Bloomberg kan det här vara lättare sagt än gjort med tanke på att Tesla aldrig gått på vinst under ett helt år.

Till och med en person som tror på Teslas framtid är osäker på Musks möjligheter att genomföra sin plan.

Teslabilar laddas utanför bolaget högkvarter i Peking i Kina den 25 juli 2018.
Bildtext Teslabilar laddas utanför bolaget högkvarter i Peking i Kina den 25 juli 2018.
Bild: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Gene Munster vid riskkapitalbolaget Loup Ventures säger till Bloomberg att Tesla som ett privatägt bolag skulle vara en bra idé ur Musks synvinkel. Sannolikheten att det lyckas är enligt Munster en av tre.

Musk kan vara illa ute om pengarna inte finns

Musk lovade i och med sitt utspel på tisdagen att finansieringen för affären är säkrad. BBC skriver att Musk kan råka illa ut om pengarna inte finns. Det skulle kunna leda till beskyllningar om prismanipulering och rättsliga följder - i värsta fall fängelse.

Medlemmar i Teslas styrelse har i dag sagt att Musk redan förra veckan började tala om en privatisering av Tesla. Diskussionerna handlade om hur det här skulle vara bättre för Tesla på lång sikt samt hur affären ska finansieras.

Styrelsen möttes flera gånger förra veckan för att dryfta frågan säger de sex styrelsemedlemmarna.

Tesla har nyligen minskat på kostnaderna bland annat genom att säga upp 9 procent av de anställda. Tesla redovisade en förlust på 717,5 miljoner dollar för det senaste kvartalet.

Professor Erik Gordon vid University of Michigan säger till nyhetsbyrån AP att Musks trovärdighet kommer att skadas om han trots allt inte genomför affären. Gordon tror ändå att skadan kommer att vara övergående.

Källor: Bloomberg, BBC, Reuters, AP

Diskussion om artikeln