Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kampen fortsätter mellan människan och elefanten på Sri Lanka

Från 2018
Elefant på Sri Lanka
Bild: AFP / Lehtikuva

Sri Lankas regering trappar upp sin kamp mot den förödelse som vilda elefanter gör sig skyldiga till. Samtidigt är elefanten en buddhistisk symbol och skyddad.

Under de senaste fem åren har elefanter dödat 375 människor. Bybor har å sin sida tagit livet av cirka 1 200 elefanter.

Enligt regeringen pekar siffrorna på en klar upptrappning av konflikten mellan elefanter och människor. Regeringen anser att det nu snabbt behövs kraftåtgärder för att skydda både människor och vilda djur.

Nu har den lankesiska regeringen offentliggjort nya planer på att stärka de elektriska staketen i östaten. Staketen driver elefanterna tillbaka men skadar dem inte allvarligt.

Enligt regeringens talesman Gayantha Karunathilaka kommer myndigheterna att bygga upp ett nytt 2 651 kilometer långt stängsel som ska hålla elefanterna borta från de byar som gränsar till naturreservaten.

Dagliga rapporter om attackerande elefanter

Också det nuvarande 4 349 kilometer långa elstängslet ska förbättras.

Regeringens besked kom två dagar efter att president Maithripala Sirisena efterlyste snabba åtgärder eftersom elefanterna förirrar sig från nationalparkerna och trampar in i byarna och förstör odlingar.

Sirisena sade att de vilda djuren - inklusive elefanterna - har förstört ungefär 35 procent av landets jordbruk.

Presidenten konstaterade dessutom att skörden av kokosnötter har minskat avsevärt i år - och att priserna drivits upp - på grund av det stora antalet apor. Det finns en miljon apor i Sri Lanka.

Presidenten påpekade att att det nästan dagligen flyter in rapporter om elefanter som attackerar bybor och förstör egendom.

Enligt officiella siffror för de senaste fem åren har det förekommit 5 800 incidenter där elefanter gått till attack mot egendom.

Elefanten är skyddad

Elefanten betraktas som en symbol för buddhismen och är skyddad enligt lag.

Att döda en vild elefant är en förseelse som kan straffas med döden.

Det förekommer dock regelbundet rapporter om ilskna bybor som förgiftat eller skjutit elefanter.

Det är också förbjudet på Sri lanka att fånga in vilda elefanter. Trots det brukar folk föda upp egna "baby-elefanter" som betraktas som statussymboler.

Källa: AFP

Diskussion om artikeln