Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Skepparen på M/s Mässkär misstänks sakna behörighet – ägarna nu brottsmisstänkta

Från 2018
Uppdaterad 08.08.2018 20:36.
M/s Mässkär sjunker utanför Ådön i Jakobstad medan passagerarna räddas till andra båtar.
Bildtext M/s Mässkär sjunker utanför Ådön i Jakobstad medan passagerarna räddas till andra båtar.
Bild: Robin Bokull

Skepparen på M/s Mässkär verkar inte ha haft tillräcklig behörighet för att agera skeppare. Det säger förundersökningsledaren Jari Nieminen. Skepparen Daniel Sjö å sin sida beskyller Trafi för bristande information.

M/s Mässkär sjönk utanför Ådön i Jakobstad förra veckans torsdag. De 27 personerna ombord räddades av andra båtar som kom till undsättning.

Skepparen misstänks sakna tillräcklig behörighet

Orsaken till olyckan är fastställd, men brottsundersökningen tar nu en ny vändning: utredarna misstänker att skepparen inte har tillräcklig behörighet.

Myndigheterna har hittat ett förarbrev för hyresbåt i skepparens namn från 2003, men det räcker inte för den verksamhet som M/s Mässkär utför.

För den verksamheten är kravet enligt förundersökningsledare Jari Nieminen att man har ett "behörighetsbrev för förare". De olika behörigheterna hittas på Trafis sidor.

Ägarna nu misstänkta för brott

Den här upptäckten betyder att båtens ägare nu är misstänkta för underlåtenhet att se till att fartyget är sjövärdigt. Beroende på själva ägandeformen kan det betyda alla ägare eller endast en.

Nieminen säger att man ska höra såväl skepparen som båtens ägare inom de närmaste dagarna.

Mässkär
Bildtext M/s Mässkär bärgas.

Skepparen: Trafi har slarvat

Skepparen Daniel Sjö säger på onsdag eftermiddag att han precis kontaktats av polisen.

- De sa inte exakt vad ärendet gäller. Jag sa att jag måste ha med mig min advokat före vi diskuterar något mer, säger Sjö.

Enligt Sjö är det Trafi som har slarvat. De borde ha meddelat honom om att hans behörighet måste uppdateras.

- Det har kommit en hel massa nyheter sedan jag fick min behörighet och det borde de ha meddelat mig om, men det har de inte gjort, säger Sjö.

Sjö säger att det förarbrev han tog år 2003 gällde en båt på 26 meter på upp till femhundra hästkrafter, som vid behov kan uppgraderas till tusen hästkrafter.

- Där kommer det inte fram att det finns några personbegränsningar.

Så du har levt i tron att den behörighet du har är tillräcklig, till exempel för M/s Mässkär?

- Det var den information jag fick när jag tog min examen. Då sades det också att jag behöver ett nytt läkarintyg först när jag fyller 70 år, men efter det har det kommit nya krav på läkarintyg vartannat år, säger Sjö.

Något som Sjö säger att han inte informerats om från Trafis sida.

M/s Mässkär har bärgats och transporteras mot land.
Bildtext M/s Mässkär dras in mot land.
Bild: Stefan Bredbacka

Båten felaktigt byggd?

Utöver det håller Sjö på och skriva klart en rapport till försäkringsbolaget. Han anser att båten var felaktigt byggd och att Trafi har varit inkompenta när de inspekterat båtens skick.

- Materialet som avgassystemet är byggt av ska inte få förekomma på en sådan här båt. Trafi har kontrollerat och godkänt båten helt felaktigt. De inspekterade den senast för ett par månader sen. Även om du stänger kranen till kylsystemet så ska inte ljuddämparen få smälta, säger Sjö.

Trafi replikerar

På Trafi säger överinspektör Tomas Lindström att det enda man har hittat i sina system är just ett förarbrev för hyresbåt utskrivet 2003. Lindström säger att ett sådant förarbrev berättigar innehavaren att transportera max tolv passagerare.

Passagerarna som var med på M/s Mässkär när den sjänk utanför Ådön stiger ombord på bussen.
Bildtext Passagerare stiger på bussen vid Ådön i Jakobstad.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Om att Trafi skulle ha behövt meddela om att det krävs uppdateringar i behörigheten säger Lindström att man inte har någon möjlighet att personligen kontakta alla som berörs.

Vad gäller att M/s Mässkär är felaktigt konstruerad och att Trafi har agerat fel när den har godkänts för trafik, säger Lindström:

- Systemet på båten är sårbart om man glömmer kranen till kylvattnet. Men det betyder inte att båten är felaktigt byggd, flera båtar är byggda på samma sätt, snarare betyder det att den användes fel. Om kranen varit öppen hade detta inte hänt.

- Det är klart att om ljuddämparen varit av metall med isolering runt så skulle detta aldrig ha hänt. Men båten har ju fungerat i flera år. Som jag ser det har Trafi inte gjort något fel som godkänt båten.

Lindström meddelar att båten är grundbesiktigad i januari 2001. Den senaste besiktningen gjordes den 13 maj i år.

Undersöker skepparens agerande

Förundersökningsledare Jari Nieminen berättar att man också fått in ny information angående skepparens agerande vid olyckstillfället.

- Den första information vi hade när utredningen inleddes var att skepparen agerat exemplariskt. Nu har personer som var på plats kommit med avvikande synpunkter, säger Nieminen.

Mer än så kan han inte säga om den saken i det här skedet.

Ägare: Vi uppfattade att skepparen var behörig

Stefan Bredbacka, en av båtens ägare, säger på onsdag förmiddag att utredarna ännu inte kontaktat dem angående behörigheten.

Bredbacka säger att man inte visste om att skepparen skulle ha saknat behörighet.

- Enligt vår uppfattning hade skepparen behörighet för ifjol och i år. Mer än så kan jag inte uttala mig före jag har fakta på hand, säger Bredbacka.

Diskussion om artikeln