Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Argentinas abortlag står och faller med senaten i dag: "Abort är en tragedi som visar statens totala misslyckande"

Från 2018
Uppdaterad 08.08.2018 22:44.
Demonstration för abort i Argentina, juli 2018.
Bildtext "Våra liv är inte förhandlingsbara", står det på en skylt under en Handaid's Tale-inspirerad demonstration mot abort i Buenos Aires förra veckan.
Bild: AFP / Lehtikuva

Efter att ha kämpat sedan 2005 har de argentinska abortförespråkarna äntligen fått ett lagförslag till senaten, Argentinas övre lagstiftarkammare. Aktivisternas hopp lever starkt, men det blir ett jämnt lopp efter att motståndet mobiliserade sig då underhuset godkände förslaget tidigare i sommar. I skrivande stund har röstningen inte ens börjat, och debatten förväntas pågå långt in på natten finländsk tid.

Latinamerika är den katolska trons högborg och i de flesta länderna är det endast tillåtet att göra abort efter våldtäkt eller om mammans liv är i fara. Bara i Kuba och Uruguay är abort lagligt på samma sätt som i de flesta europeiska länder.

I Argentina är motståndet också starkt, trots att bara ungefär två tredjedelar numera officiellt är katoliker. Efter att underhuset godkände förslaget om att legalisera abort har dessa motståndare mobiliserat sig, och i söndags samlades hundratals tusen argentinare på gatan för att demonstrera mot abort.

"Mer än en halv miljon människor samlades vid Obelisken (sevärdhet i Buenos Aires, red.anm.) till förmån för de två liven", twittrade senatorn Inés Brizuela y Doria från delstaten La Rioja.

Men också förespråkarna är många. Bland folket är de möjligen till och med i majoritet, men bland politikerna är de färre.

Demonstrationerna för det nya lagförslaget har varit många, och under en av de mer uppmärksammade bar demonstranterna likadana kläder som huvudpersonerna i den populära tv-serien A Handmaid's Tale, som handlar om en dystopisk framtid där kvinnor helt saknar rättigheter.

Abortförespråkare i Argentina utklädda till karaktärer från Handmaid's Tale.
Bild: AFP / Lehtikuva

Och då debatten nådde den 72 delegater stora senaten på onsdagen var många röster positiva till en legalisering.

- Laglig, säker och fri abort är det enda sättet att fler kvinnor med oönskade graviditeter inte dör, konstaterade senator Pedro Guastanino.

Han påpekade att kvinnor redan bestämmer över sin kropp och att om samhället hotar dem med straff för "fel" beslut bara driver dem till skuggorna.

Enligt en uppskattning från det argentinska hälsovårdsministeriet görs 354 000 olagliga aborter varje år i landet. Aktivister säger att det kan vara till och med det dubbla.

De metoder som används för att göra abort om man inte gör det på ett sjukhus är i regel alltid livsfarliga för kvinnan.

Flera av senatorerna tog upp att argentinska kvinnor nog ändå gör abort, och att det är extremt farligt att göra det på olaglig väg, utanför sjukhus.

- Kvinnor gör abort. Och de gör det genom att riskera sina liv, utan statens hjälp, på osäkra villkor och i en hemlig miljö som vi och oss själva, som lagstiftare, inte har råd med längre, sade senator Norma Durango från La Pampa.

Men inte bara förespråkarna var representerade under debatten.

Argentinas senat.
Bildtext Senaten i Buenos Aires.
Bild: EPA/EFE

- Detta projekt strider mot den nationella konstitutionen, internationella fördrag som undertecknats av vårt land och införlivats i vår lag med konstitutionell hierarki, sade senator Mario Fiad, men möttes av skepsis mot vilka fördrag han menade.

Ännu starkare ordalag kom från senator Brizuela y Doria.

- Abort är en tragedi, som prövar oss och visar oss statens och utbildnings- och hälsopolitikens totala misslyckande, sade Brizuela.

- Det är falskt att påstå att det är oförenligt att försvara kvinnornas rättigheter och samtidigt försvara det ofödda barnets rätt, sade hon i en pik mot kritiker som menar att hon och likasinnade kvinnliga senatorer förråder kvinnors kamp för rättigheter.

Tro mot feminism

De två blocken bygger sina argument på totalt olika sätt. De som är för en legalisering pratar om kvinnors hälsa, om kvinnors rätt att bestämma över sig själv och fördömer Argentinas konservativa syn på abort.

Motståndarna å sin sida talar om samvete, om samhällets moral och om fostrets rätt till liv.

Senator María Belén Tapia får agera porträttering. Tapia sade under sin plädering att "en legalisering av abort inte hjälper kvinnan alls, tvärtom driver vi henne in i avgrunden för att leva i djup smärta".

Kan ha fundamentala följder

Om senaten godkänner lagförslaget, vilket enligt experter känns osannolikt, kan det ha enorma konsekvenser för hela det katolska Latinamerika.

Ett Argentina där abort är lagligt är ett enormt prejudikat för alla de andra länderna i regionen, och aktivister i Argentina och hela Latinamerika hoppas såklart på ett ja från senatorerna.

I skrivande stund har röstningen inte ens börjat, och debatten förväntas pågå långt in på natten finländsk tid. Sändningen kan följas på senatens Youtube-kanal (på spanska).

Uppdatering 22:44: Lade till Maria Belén Tapias kommentar och en förklaring av för- och emot-argumenten.

Diskussion om artikeln