Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Två finländska simmare till EM-final – storlöftet Ida Hulkko om sitt genombrott: ”Äntligen fick jag till ett avslappnat lopp”

Från 2018
Ida Hulkko var femte snabbast i semifinalerna på 50 meter bröstsim.
Bildtext Ida Hulkko var femte snabbast i semifinalerna på 50 meter bröstsim.
Bild: Lehtikuva

19-åriga Ida Hulkko och rutinerade Ari-Pekka Liukkonen kommer att simma i EM-final på torsdag. Mimosa Jallow simmade nytt finskt rekord men missade finalplats med två hundradelssekunder.

Ida Hulkko var femte snabbast i semifinalerna på 50 meter bröstsim med den nya finska rekordtiden 30,53.

– Äntligen fick jag till ett avslappnat lopp, säger Hulkko.

På torsdagen simmar hon i sin första EM-final.

– Det känns tufft. Det var min målsättning. Tävlingsveckan har varit lång och jag har känt av det i kroppen men nog orkar jag kämpa ännu.

Jenna Laukkanen som vann EM-brons på samma distans för två år sedan fick nöja sig med en 10:e plats i semifinalerna med tiden 31,18.

EM-final för Liukkonen

Ari-Pekka Liukkonen kämpade sig till EM-final på sin huvuddistans 50 meter frisim. Liukkonens start var långt i från optimal men finländaren förbättrade sin placering i sitt semifinalheat ju längre loppet led.

Ari-Pekka Loikkonen i EM i Glasgow.
Bildtext Ari-Pekka Liukkonen förbättrade klart jämfört med loppet i förmiddagens försöksheat.
Bild: Lehtikuva

Luikkonen var fjärde snabbast i sitt heat med tiden 21,96 och i sammandraget var han semifinalernas sjätte snabbaste man. Han klarade av att förbättra sin tid med 0,23 sekunder jämfört med förmiddagens försöksheat där han var nionde snabbast.

– Det var ett bra lopp. Jag kunde inte ha simmat snabbare i dag. Tävlingen är jämn och hundradelssekunderna var på min sida, säger Liukkonen.

Jallow knappt utanför final med nytt finskt rekord

Mimosa Jallow förbättrade på sitt finländska rekord med 0,21 sekunder i semifinalen på 50 meter fjäril. Jallows tid 26,24 blev 0,02 sekunder från en finalplats och hon fick nöja sig med en nionde plats.

Mimosa Jallow har haft ett lyckat EM i Glasgow.
Bildtext Mimosa Jallow har haft ett lyckat EM i Glasgow.
Bild: Lehtikuva

– Loppet var verkligen bra. Trevligt att tiden för en gångs skull förbättrades från förmiddagen, konstaterar Jyväskyläsimmaren.

Tidigare under tävlingarna vann Jallow EM-brons på 50 meter ryggsim.

60:e medaljen för Sarah Sjöström

Sveriges 24-åriga Sarah Sjöström vann karriärens 60:e stortävlingsmedalj i EM-finalen på 100 meter. Det 32:a stortävlingsguldet kom med en klar marginal då svenskan var den enda som underskred 53 sekunder med tiden 52,93.

Sjöströms främsta merit i karriären är OS-guldet med en världsrekordtid på 100 meter fjäril i Rio.

Diskussion om artikeln