Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Två EM-medaljer för Sverige i Berlin – skandalomsusade Bahta knep brons: ”Det har varit jobbigt men jag kämpar”

Från 2018
Meraf Bahta i EM i Zürich.
Bildtext Meraf Bahta vann sin femte stortävlingsmedalj. (arkivbild)
Bild: AFP / Lehtikuva

Efter många om och men ställde Meraf Bahta upp på damernas tiotusen meter och vann EM-brons. Daniel Ståhl var nära att bli utan resultat i diskusfinalen men rätade slutligen ut sina problem med EM-silver som resultat.

Meraf Bahta, som utreds för dopningsbrott på grund av tre missade dopningskontroller, ställde upp på tiotusen meter.

Med några kilometer kvar att löpa tappade Bahta kontakten till tättrion men hon återtog tredje platsen då Turkiets Yasemin Can kroknade rejält på slutet.

– Det är så varmt och tufft i värmen men jag känner mig stark. Jag har haft lite problem med hälsan. Jag är så nöjd med tredje platsen, kommenterar Bahta för Yle och medger att uppladdningen mentalt varit svår.

– Det har varit jobbigt men jag kämpar. Man måste vara tuff. Det är jobbigt. Jag är ledsen men jag kan inte göra någonting. Jag kan bara kämpa och tänka på mitt lopp.

Segern i loppet gick till Lonah Chemtai Salpeter från Israel före holländskan Susan Krumins.

Nästan flopp, nästan guld för Ståhl

Efter två kast i diskusfinalen hade VM-silvermedaljören Daniel Ståhl inget resultat. Hans andra kast hade mätte över 68 meter men granskades på nytt och visade sig vara knappt övertramp.

Daniel Ståhl vann EM-silver i Berlin.
Bildtext Daniel Ståhl vann EM-silver i Berlin.
Bild: EPA

Med kniven på strupen i den tredje omgången fick finskättade Ståhl sedan till 64,20 vilket i det skedet räckte till för en andra plats i tävlingen. I den fjärde omgången kunde han kasta lite mer avslappnat och fick då till medaljkastet 68,23.

Ståhl var på väg mot seger men i den sista omgången steg Litauens regerande världsmästare Andrius Gudzius förbi svensken med sitt kast på 68,46. Ståhl kunde inte bättre i tävlingens sista kast och slutade tvåa.

Diskussion om artikeln