Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA planerar sanktioner mot Ryssland för Skripal-fallet

Från 2018
Uppdaterad 09.08.2018 10:01.
Det brittiska paret som exponerades för novitjok i slutet av juni hade besökt den här parken i Salisbury innan de insjuknade.
Bild: EPA-EFE/RICK FINDLER

Ryssland drabbas av nya sanktioner från USA. Orsaken är att USA anser att Kreml ligger bakom nervgiftsattacken på ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julija i Salisbury i mars.

Sanktionerna träder i kraft den 22 augusti. USA har i en egen utredning slagit fast att Ryssland ligger bakom attacken, och att den bryter mot internationell lag.

Det amerikanska utrikesministeriet meddelade om saken på onsdagen. Det är första gången som USA officiellt anklagar Ryssland för nervgiftsattacken, även om USA utvisade 60 ryska diplomater efter att Storbritannien beskyllde Ryssland för nervgiftsattacken i Salisbury.

Mer sanktioner på kommande?

Ytterligare sanktioner väntar efter tre månader om inte Ryssland ger vad som i utrikesministeriets utlåtande kallades "trovärdig löften" om att inte använda kemiska vapen i framtiden.

Ryssland måste också tillåta kontroller som utförs av internationella observatörer.

Om ytterligare sanktioner träder i kraft om tre månader betyder det att diplomatförbindelserna mellan USA och Ryssland nedgraderas ytterligare och att rysk flygtrafik till USA stoppas.

Trump och kongressen på olika spår

De amerikanska sanktionerna har drivits igenom efter krav från kongressen.

President Donald Trump har inte uttalat sig om beslutet att införa sanktioner, utan i stället koncentrerat sig på att engagera sig i republikanernas primärval inför kongressvalet i höst.

Kongressen och presidenten är ändå uppenbart inne på olika linjer
kring hur förhållandet till Ryssland ska byggas och utvecklas.

Väcker reaktioner

Den brittiska regeringen har välkomnat det amerikanska beslutet om sanktioner.

- Det internationella svaret på användandet av kemiska vapen på gatorna i Salisbury sänder en signal till Ryssland. Deras provokativa och hänsynslösa beteende kommer inte få bli oemotsagd, skrev det
brittiska utrikesministeriet i ett utlåtande.

Rysslands ambassad i USA kommenterade sanktionerna på torsdagsmorgonen i ett utlåtande där ambassaden ansåg att beskyllningarna om att Ryssland ligger bakom nervgiftsattacken "är långsökta" och att Ryssland har "vant sig vid att inte få se några bevis".

- Ryssland står fortsättningsvis bakom en öppen och transparent undersökning kring brottet i Salisbury, meddelar den ryska ambassaden.

Novitjok

Skripal och hans dotter behandlades i flera veckor på sjukhus efter att de utsatts för det ryska nervgiftet Novitjok på en bänk i katedralstaden Salisbury.

Enligt den brittiska undersökningen som gjordes efter fallet ska nervgiftet ha tilvlerkats i ett rysk militärlaboratorium.

Giftet förorsakade också personskador och ett dödsfall senare på sommaren, då människor kom i kontakt med spår av det i området runt Salisbury.

Diskussion om artikeln